Искат промяна в опаковките на киселото мляко

offnews 16 юни 2017 в 09:12 4982 2

Три млекопреработвателни фирми са поискали да бъде променен регламентът за опаковките на киселото мляко. Днес Българскит институ за стндартизация организира обществено обсъждане на предложението за промяна. В него участие ще вземат всички заинтересовани страни, съобщава БНР.

Вместо заложения по стандарт полистирен, който се отбелязва с РS, производителите често използват за БДС продуктите си кофички от полипропилен, означен със знак РР, което обаче не е разрешено.

Едно от големите предприятия за кисело мляко, вносител на идеята за повече видове опаковки, се намира в Пловдив.
Признават, че от няколко месеца са на полипропиленови опаковки, въпреки че това не е разрешено по БДС, пише Нова тв. Според тях сегашните кофички по стандарт от полистирен всъщност не са най-добрите.

Днес Техническият комитет трябва да реши дали е необходима промяна в БДС.

Каква ще е тя, експертите ще решават по-късно, обясни директорът на Института по стандартизация Ирен Дабижева: "Решенията по стандартите, в техническите комитети, се взимат с консенсус – да няма настоятелно поддържани възражения. Ако има непреодолими противоречия, няма да се работи по тази работна тема".

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  42249

  1

  Denis Rizanov

  16.06 2017 в 10:30

  Кое е по яко? БДС стандартите за качество и контрол, или свободният пазар - подсладители, старо месо, палмово масло, л@йна в каймата, отровни оцветители...
  Първото е лява политика, второто е дясна политика.
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството