Доброволци спасяват домашни животни от наводненото село Крушаре

Йоанна Кънчева 11 декември 2014 в 15:22 3892 2

Снимка Катя Иванова

Доброволци спасиха домашни животни от наводненото село Крушаре в акция, проведена на 9 декември. Кучетата на Николай Николов останали в селото, след като придошлите води на река Тунджа залели свинефермата му.

Николов само успял да развърже животните от веригите и да ги качи нависоко, за да не се удавят, но не и да изкара всичките, преди водата да залее. Въпреки усилията му някои от животните умират, а други се налага да умъртви. Не успява да прекара спасените животни с лодка заради силното течение на реката и затова хукнал да търси моторна лодка и помощници.

Така се стигнало до спасителната акция на 9 декември, за която ни разказа един от помощниците - Катя Иванова. В нея се включили доброволци от Сливен и Ямбол и спасителен екип от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Те стигнали до мястото и успели да качат животните, които, по думите им, били много изплашени и дори по-агресивните кучета били "кротки като агънца".

Спасителите успяват да извадят живи 5 от 6-те кучета в свинефермата, една котка и част от прасета. Животните били премръзнали и изплашени. В момента са при своя стопанин, нахранени и стоплени.

Останалите котки се скрили и спасителите не успели да ги извадят. Според ветеринарния лекар, който също помогнал в акцията, има надежда да оцелеят, защото на мястото имало достатъчно мишки, с които да се хранят поне през следващите 10 дни.

Ако в този период нивото на водата не спадне, ще бъде организирана нова акция с надеждата да бъдат извадени невредими и котките, обещават спасителите.

Доброволците призовават всички за съпричастност и помощ за хората, пострадали от бедствията.

Снимките са ни предоставени от Катя Иванова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!