Добавките от 50 лв. към пенсията няма да се вземат предвид за помощта от 120 лв.

OFFNews 10 април 2021 в 13:04 12945 0

Добавките от 50 лв. върху пенсиите няма да се вземат под внимание при изплащането на еднократната помощ от 120 лв., която през този месец ще получат 392 000 пенсионери. Средствата са предвидени за всички с пенсия в диапазона от 300,01 лв. до 369 лева, колкото е определената от правителството линия на бедността.

Финансовата подкрепа се поема от Агенцията за социално подпомагане, заявления не се подават.

Текстът от бюджета, който регламентира изплащането на добавката, не прави разлика между вида пенсия -  дали е за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност или социална. Достатъчно е да е в посочения диапазон, коментира старши експертът в социалното министерство Людмил Димитров пред БНР.

„Тук се взема предвид размерът на пенсията. Пенсия, сбор от пенсии и добавки. Всички, които са правоимащи и са в списъците, подадени от НОИ, правото им е гарантирано и те ще получат тази помощ. Нека хората да знаят, че добавката, която се изплаща в размер на 50 лв. месечно, няма да се взема предвид“, обясни той.

Част от пенсионерите със социални пенсии, такива с недостигащ стаж или с инвалидни под границата от 300 лв. обаче коментират, че това е дискриминация спрямо тях. Затова Димитров припомни, че те пък попадат в обхвата на друго осигурено подпомагане като енергийни помощи и други.

„Помощи по закона за социално подпомагане. Тези, които са с увреждания, получават всички форми на подкрепа по закона за хората с увреждания, за преобладаващата част от тях „топъл обяд“, получават подкрепата с хранителни пакети", напомни той.

Групата хора с пенсия от 300.01 лв. до 369 лв. е избрана за еднократната помощ и защото от Нова година минималната пенсия за стаж и възраст бе увеличена от 250 лв. на 300 лв., което е ръст от 20%, а тези с доход до линията на бедност бяха компенсирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови