До месец съдът решава дискриминират ли ни винетките

Юлиан Христов 20 декември 2011 в 16:13 1869 0

Върховният административен съд ще се произнесе в срок от един месец дали винетната система в България е дискриминационна. Такова е решението на Комисията за защита от дискриминацията, което се оспорва от четири министерства - на финансите, на регионалното развитие и блогоустройството, на вътрешните работи и на транспорта. Според комисията цените на винетните стикери не са пропорционални на продължителността на ползването им. Комисията обяви, че цените на винетките, валидността на годишните стикери и липсата на дневна винетка за трета категория автомобили, са дискриминационни. По този начин случайните ползватели, тоест хората, които пътуват рядко, са най-засегнати.

Комисията препоръчва месечната винетка да не струва повече от 6,70 лв. или 10 на сто от цената на годишната. Другата препоръка е годишната винетка да важи от датата на купуване, а не за календарна година, както е в момента. От комисията препоръчват и въвеждането на дневна винетка за леките автомобили, каквато в момента липсва и принуждава хората да купуват седмична.

Днес в съда юристи от четирите ведомства оспориха решението на комисията и поискаха обявяването му за нищожно. Според министерствата комисията неправилно е разтълкувала директивата за т.нар. евровинетки. Според тях директивата е валидна само за товарните автомобили над 3,5 тона и не важи за леките автомобили. Комисията за защита от дискриминацията поиска да бъде отправено запитване до европейския съд, който да каже дали тази директива важи и за леки автомобили. Също така българският съд ще трябва да реши дали размерът на таксите са пропорционални на времето на ползването на винетките.

По-рано днес директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров заяви, че цените на годишните винетки могат да се увеличат и да достигнат 100 лв. от сегашните 67 лв. Причината е решението на КЗД. При сега действащите цени за леки автомобили месечната винетка струва 25 лева, а годишната 67 лева. Това означава, че при годишните винетки ползването на пътищата за един месец струва на потребителя 5,58 лева, а иначе месечната винетка е 4-5 пъти по-скъпа – 25 лева. Подобно е положението и с цените на винетките за останалите категории автомобили.

За трета поредна година поддържаме една и съща цена на годишните винетки. 67 лева - такава цена няма в Европа дори за единично преминаване по магистрала, подчерта директорът на АПИ. Той бе категоричен, че не се предвижда увеличение на цените на винетките, коментира Лазаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови