До края на октомври пускат система, следяща трафика по магистралите

OFFNews 04 октомври 2015 в 12:21 3775 4

До края на месеца ще заработи система за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик по автомагистралите и първокласните пътища, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".

Досега са монтирани 90% от главните и допълнителни преброителни пунктове по автомагистрали "Тракия", "Хемус", Люлин", "Марица" и "Струма". Общият брой на предвидените броячи е 100.

Технологичното оборудване вече е доставено и инсталирано, а необходимият софтуер е в готовност за работа. Предварителните му тестове показват висока степен на статистическа точност.

Освен това до момента са монтирани 2 от предвидени общо 3 системи за автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия. Те се намират на път E-79 - при с. Долна Вереница, в област Монтана, както и в района на Кресна, в област Благоевград. Третата система предстои да бъде изградена на път I-6, на входа към Бургас. Тези системи позволяват по-точно да се прогнозира какви ще са пътните условия в определените участъци и ще предупреждават структурите на Агенция „Пътна Инфраструктура“,шофьорите и фирмите, отговарящи за зимното поддържане, при настъпване на промени във времето.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и националния бюджет. Неговата стойност е почти 4 млн. лв. без ДДС.

До края на октомври ще завърши изграждането на системата за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик по автомагистралите и първокласните пътища.
До момента са монтирани 90% от главните и допълнителни преброителни пунктове на автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“, „Марица“ и „Струма“ както и на първокласните пътища. Предвидено е осигуряването на 100 трафик броячи. Технологичното оборудване е доставено и инсталирано. Софтуерът, необходим за обработка на данни от броячите, е в готовност за работа и при предварителните тестове показва висока степен на статистическа точност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!