До края на 2022 г. можем да използваме дните отпуск от 2020 г.

Две години е давността на неизползвания отпуск

OFFNews 14 декември 2022 в 14:38 1808 0

офис

Снимка pixabay

Две години е давността на неизползвания отпуск, припомнят от Главна инспекция по труда. 

Дните отпуск от 2020 г. се използват до края на 2022 г. Всички дни отпуск, независимо дали са отложени или не за следващата календарна година, могат да се ползват до края на двегодишната им давност с разрешение от работодателя.

Всеки работник е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, в рамките на която той се полага. Работодателят трябва да информира работниците в началото на годината за полагаемите дни и за дните, които са останали от предходната година, както и да създаде ред за ползването им. 

По искане на работниците и служителите част от платения отпуск може да се отложи и да се използва през следващата календарна година, но само със съгласието на работодателя.

По важни производствени причини работодателят също би могъл да отложи част от отпуска, но той е длъжен да осигури ползването на поне половината дни отпуск в годината, за която се полага, а останалите – най-късно до средата на следващата.

Служителят може след този срок с 14-дневно предизвестие да използва прехвърлените дни, като в случая не е необходимо съгласието на работодателя. При прекратяване на работа работникът има право на обезщетение за неизползваните дни отпуск. 

Ако се използва друг вид отпуск – за бременност и раждане, гледане на дете и др., давността спира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!