До края на 2020 г. британците могат да искат българско гражданство, без да се отказват от своето

OFFNews 25 март 2020 в 15:36 3855 0

Британските граждани, които кандидатстват за българско гражданство до края на годината, не са длъжни да се отказват от досегашното си гражданство. 

Това предвижда проект на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, съобщи правителствената пресслужба. 

Основната цел на законопроекта е да осигури правна яснота относно прилагането на онези разпоредби на Закона за българското гражданство, които се отнасят до Великобритания и Северна Ирландия като държава членка на Европейския съюз след изтичането на преходния период за "Брекзит" до 31 декември 2020 година. 

Законът за българското гражданство предвижда възможност за придобиване на българско гражданство от лице, което не е български гражданин, само ако отговаря на определени условия. Едно от тези условия е лицето да се откаже от досегашното си или да бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство.

Лицата, които не влизат в тази графа, са гражданите от държавите членки от ЕС, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или тези от Конфедерация Швейцария.

Досега не се налагаше гражданите от Обединеното кралство да се отказват от гражданството си, за да вземат българско такова, но след оттеглянето им от ЕС те ще трябва да се отказват. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !