До 7000 лева месечно за учени, които работят по национални програми

Александра Маркарян 05 септември 2023 в 07:45 863 0

Снимката е илюстративна

Снимка Pexels

Снимката е илюстративна

Сериозен ръст на възнагражденията за работещите по национални научни програми предлага министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на Министерския съвет. Решението ще бъде гласувано от правителството след общественото обсъждане, планирано да продължи до 4 октомври.

Промените касаят Национална научна програма "Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука" (НП ВИХРЕН) от 2018 г. и Национална научна програма "Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука" - 2021 от 2021 г.

ННП ВИХРЕН е със срок на изпълнение до 2025 г., а ННП ВИХРЕН – 2021 - до 2028 г.

Сегашните лимити за месечни възнаграждения за работа на пълен работен ден, включително социалното осигуряване и останалите плащания от организацията бенефициент, са:

• за водещия/установения изследовател: до 6000 лв.;

• за всеки нает към екипа старши сътрудник: до 4500 лв.;

• за всеки нает към екипа постдокторант: до 3500 лв.;

• за всеки нает към екипа млад учен без образователна и научна степен „доктор“ или докторант – до 2000 лв.

Предложението е лимитите (отново тук става въпрос не за чистата сумата, която ученият получава, а за сумата с включените осигуровки) да се увеличат на:

• за водещия/установения изследовател: до 7000 лв.;

• за всеки нает към екипа старши сътрудник: до 5200 лв.;

• за всеки нает към екипа постдокторант: до 4100 лв.;

• за всеки нает към екипа млад учен без образователна и научна степен „доктор“ или докторант – до 2300 лв.

"И двете програми подкрепят работата в България на учени с високи постижения в науката, като схемата за „водещи изследователи“ подпомага учени, които са установени лидери в научните изследвания със значителни научни постижения, а схемата за „установени изследователи“ има за цел да подпомогне учени, които са в процес на организиране на собствен независим изследователски екип или изпълняват изследователска програма в българска академична институция.

С предложеното изменение на двете програми, в рамките на вече одобрените им бюджети, ще се актуализират лимитите за разходите за възнагражденията на членовете на научните екипи. Необходимостта от това е свързана с трудности при структуриране на работните екипи, тъй като при започване на програмата възнагражденията са били атрактивни, но не са актуализирани в последните 4 години с инфлацията", разяснява в доклада си до премиера и колегите си министри проф. Цоков.

Увеличението е с 16%.

"Предложението е лимитите на разходите за възнаграждения за изследователите и другите лица, назначени по проектите, финансирани по програмите, да се увеличат с индекса за 2022 г. на разходите за труд в област „Професионални дейности и научни изследвания“, публикуван от Евростат, който е 16%", посочва министърът.

Актуализираните лимити за разходи за възнаграждения ще започнат да се прилагат от 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика