До 2000 лева глоба за драскане по фасади в София

OFFNews 06 април 2023 в 06:54 1208 0

Графити

Снимка СОС

Нови правила за рисуването по сгради в София

Столичният общински съвет гласува днес промени в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община, с които се създават ясни правила срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане в София.

Докладът е на председателя на СОС Георги Георгиев, общинските съветници Малина Едрева и арх. Ивайло Петков и главния архитект Здравко Здравков. 

Забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място, пише в предлаганите промени. 

Глобата за нарушаване на забраната е от 100 до 2 000 лв.

Създава се и процедура за изрисуване на фасада на сграда от графити артист. Тя е в отговор на необходимостта от създаване на правила, уреждащи случаите, в които собствениците биха искали фасадата на сградата им да бъде изрисувана от графити артист. Това ще става след получено съгласие от собственика/ците на сградата, съгласуване от главния архитект на Столичната община – след становище на Експертно-художествения съвет и съгласуване с Общинския експертен съвет по устройство на територията на визуален проект на графити артиста и предоставен план за безопасност и здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!