До 15 април може да приключи изкупуването на зърно за държавния резерв

OFFNews 23 март 2022 в 21:01 1191 0

Снимка БТА/Минко Чернев - Архив

Изкупуването на зърно за държавния резерв ще започне, след като влезе в сила постановлението на Министерския съвет и бъде увеличен капиталът на дружеството, изкупуващо зърното. Това може да стане в рамките на десетина дни. Цялата операция може да приключи до 15 април.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите пред депутатите от ресорната парламента комисията днес.

Държавната фирма "Врана ЕАД" ще изкупи зърно - пшеница и маслодаен слънчоглед, от името на държавата. Фирмата е избрана, след като "Сортови семена – елит" отказа сделката, с което бе загубено около месец време, обясни той.

Предвидено е механизмът за изкупуване на зърното да стане през Софийската стокова борса съобразно условията на обществените поръчки. Междуведомствени комисии, в които ще участват представители на Областните служби по земеделие, териториалните структури на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по сортоизпитване, пробация и семеконтрол, ще контролират обемите зърно за интервенция. Те ще взимат проби от зърното, което ще гарантира изискуемите качества, предаде БТА. 

След изкупуването му зърното ще се съхранява в складове на производителите до 90 дни, като разходите ще бъдат включени в договорите с тях, както и условията за съхранение.

Цените, на които ще бъде изкупувано, ще бъдат посочени в офертата и спецификацията на отделните видове зърно – с начална цена и таван. Отделно между МЗХГ и дружеството ще бъде сключен договор за възлагане, съгласуван с Министерството на финансите, което ще контролира процеса.

Министърът каза още, че не може да коментира разходите по съхранение на зърното, но това е договорено с производителите. Те ще станат известни, когато се направят точните разчети на база постъпилото количество зърно, обясни той.

Иванов коментира, че износът на пшеница от държавата върви и не е забраняван. "Ако са изнесли хлебната пшеница, това е на гърба на целия български народ", допълни той. 

На въпрос защо министерството изкупува запаси от зърно само три месеца преди новата реколта, което ще ощети търговците, министър Иванов отговори така:

„Ако някой слага продоволствената сигурност на страната и гарантиране изхранването на българските граждани на нормални цени, пред своите печалби, аз бих го приветствал. Но, когато слагаш своите печалби и да изкараш нещо нагоре, аз съм ги призовал да бъдат национално отговорни. Ако не са се съобразили с това, то ще тежи на тяхната съвест".

Според Иванов фуражна и хлебна пшеница има за 90 дни. "Задачата ни е да имаме необходимото количество хлебна пшеница, защото животновъдите се отказаха от фуражната", обясни министърът.

Очакванията са реколта 2022 г. да бъде доста по-скъпа от тази и ще ядем по-скъп хляб: "Искаме ли догодина да купуваме хляб от пет-шест лева?".

При ситуация, в която износът застраши оставането на достатъчно зърно в страната, би могло да се стигне до неговата забрана с решение на Министерския съвет, но никоя страна членка не е пристъпила към подобни действия, всички изкупуват зърно, а не спират износа, коментира още земеделският министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови