Днес ще валят мокър сняг и проливен дъжд, жълт и оранжев код в 22 области

Температурите падат, възможни са поледици

OFFNews 24 януари 2019 в 06:00 3837 0

Мокър сняг и/или дъжд ще вали в почти цялата страна днес, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология. Първата степен за потенциално опасно време - жълт код - е обявен за 17 области, включително София-град. Оранжев е кодът в други пет: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. Не се очаква да вали и няма код в областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище и Разград.

Промяната на времето е под влияние на преминаващ през Балканите средиземноморски циклон.

В Северозападна България и по високите полета на Западна ще вали дъжд и мокър сняг, в останалите райони - дъжд, в планините над 800 - 1000 м - сняг. В североизточните райони ще нахлуе студен въздух, дъждът ще преминава в сняг и ще има условия за поледици.

Количествата валеж за денонощието в повечето райони ще са 15-20 л/кв.м, в Рило-Родопската област - 35-40 л/кв.м.

Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, по Черноморието и югоизточните райони до 7°-8°, а максималните – от 0°-3° в западните райони до 10°-11° на места в Източна България. Привечер в Югозападна България валежите временно ще спрат и облачността за кратко ще се разкъса.

Над планините ще е облачно с валежи, предимно от сняг. Ще духа силен вятър от южната четвърт и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-югоизток, който привечер ще се ориентира от североизток. Максималните температури на въздуха ще са 9°-10°. Температурата на морската вода е 6°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!