Днес се навършват 136 години от Съединението на България

OFFNews 06 септември 2021 в 08:35 8866 0

Днес честваме 136 години от Съединението на България.

Денят, в който се извършва фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия. Акт, дал на страната ни правото да върне в границите си земи, които исторически ѝ принадлежат.

На този ден през 1885 година в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Актът на Съединението получава дипломатическо и международно признание през 1886 година.

136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде отбелязана с поредица прояви в цялата страна.

Център на честванията е Пловдив. Тържествената заря проверка на площад „Съединение“ започва в 20,30 часа. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. 

По традиция празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи молебен.

По-късно в двора на църквата ще бъде открит паметник на възрожденеца Гаврил Кръстевич, радетел за културното обособяване на българите в Османската империя.

Официални лица и граждани след това ще положат венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов до Римския стадион.

Привечер пред военния клуб ще има възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. от членове на комитет „Родолюбие“, а в историческия музей официално ще бъде открита най-новата му постоянна експозиция „Пловдив по пътя на модерния свят“.

В София, денят на Съединението ще бъде отбелязан с тържествена церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг, а в 12 часа пред сградата на президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Във Враца за пета поредна година празникът на Съединението ще бъде отбелязан пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. Военният монумент, познат като „Лъвчето“, е изграден с дарения в знак на признателност преди близо век.

Честванията за историческото събитие започнаха снощи в град Съединение с възстановка на събитията отпреди 136 години, а на тържествената заря-проверка в Чирпан президентът Румен Радев призова жителите на града да пазят паметта на предшествениците си и да я предават на поколенията.

„Защото вярвам, че тази невидима нишка на памет и почит ще продължи напред да ни вдъхновява, да ни посочва пътя, да ни дава сила, за да проправяме заедно като народ пътя си към утрешният ден“, каза той, цитиран от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови