Днес е световният ден на мъжа и превенцията срещу рака на простатата

ОFFNews 05 ноември 2016 в 09:02 8637 0

Днес отбелязваме световния ден на мъжете, а освен деня и целият месец е посветен на силния пол и превенцията срещу рака на простатата, предава БНТ.

Идеята за Световен ден на мъжа е на бившия руски президент Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 г. Съпругата му Раиса била много силна и властна жена и всяка година на 8 март Горбачов ѝ правел най-различни подаръци. Но се почувствал като мъж под чехъл. И осъзнал, че много мъже са в неговото положение, затова решил да създаде ден на мъжете. За първи път в България Денят на мъжа са празнува през 2011 г.

Заради връзката си със силния полът месецът се нарича и мовермври. Английската дума MOVEMBER е комбинация от думата МО, която означава мустаци и името на месеца- ноември. През 1999 г. в Мелбърн група младежи уж на шега си пуснат мустаци. От тогава мъжете решават да не се бръснат за 30 дни в знак на солидарност. Досега за кампанията са дарени над 174 милиона долара.

"Каузата MOVEMBER е мъжкото здраве. Идеята на кампанията е през месец ноември да си пуснете мустак, който сте си избрал, да го отглеждате, а вашите приятели да ви насърчават като дават пари", обяснява Димитър Тодоринов от Movember България, цитиран от БНТ.

Мъжете с мустаци искат да привлекат внимание към рака на простатата и неговото ранно диагностициране. Само в Европа засегнатите от болестта годишно са два милиона и половина.

"Успяхме да организираме в няколко клиники, почти всяка година предлагат безплатни прегледи или на промоционални цени за рак на простатата, за рак на тестисите", заявява Илиян Стоянов от инициативата. 

В България идеята MOVEMBER се провежда за 6-та поредна година. Благодарение на мъжете с мустаци има открити случаи на заболяването в съвсем начален стадий, когато лечението е сигурно.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!