Дискотеки и барове работят от днес, пътуваме свободно към Гърция

Изискването за носене на маска в градския транспорт остава в сила

OFFNews 15 юни 2020 в 07:20 5469 0

От днес, 15 юни, дискотеките, нощните клубове и пиано-баровете могат да възобновят дейността си при спазване на противоепидемичните мерки, съгласно изменение в заповед на здравния министър Кирил Ананиев, променена по заповед на премиера Бойко Борисов.

Отварянето бе анонсирано в петък от Българската асоциация на заведенията и потвърдено от Министерството на здравеопазването. "По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, министърът на здравеопазването, днес, 13 юни, издаде нова заповед, на основание на която от 15 юни, понеделник, дискотеките, нощните клубове и пиано баровете могат да възобновят дейността си. Изискването е да бъдат спазвани въведените в страната противоепидемични мерки", обявиха оттам.

От днес до края на юни остава в сила забраната за влизане у нас на граждани от трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. Ограниченията при пътуване в Гърция също отпадат.

Гърция ще пропуска български граждани през границите си без ограничения и карантина от 12.00 ч. на обяд на 15 юни, съобщи вчера МВнР. При влизане в страната гръцките гранични служители ще предоставят по тяхна преценка анкетни карти, в които българските граждани трябва да попълват трите си имена и дестинацията на пътуването. На произволен принцип ще бъдат вземани и проби за коронавирус. При положителен резултат ще бъде налагана 14-дневна карантина. В такъв случай от МВнР препоръчват на българските граждани да се връщат в България от границата.

От 15 юни летищата в Атина и в Солун започват да приемат международни полети.

От 15 юни пристигащите у нас от Нидерландия няма да подлежат на 14-дневна карантина. Тя остава в сила за всички пристигащи на територията на България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия и Португалия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Задължително остава носенето на маски в градския транспорт, тъй като нямало възможност да се следи за спазване на дистанция в превозните средства. "Горещо" се препоръчва предпазни маски да се ползват в закрити пространства - търговски обекти, театри, кина, концертни зали.

В сила остават всички мерки за хигиена и дезинфекция. В големите търговски обекти е създадена организация да се следи потокът в свободните пространства и магазините.

По света

Властите не само в България и Гърция, а в редица държави облекчават от днес ограничителните мерки. Една от тях е Франция. Президентът Еманюел Макрон обяви „пълна победа“ срещу коронавируса. Предстои пълното отваряне на кафенетата и ресторантите в района на Париж.

"Това не означава, че вирусът си отишъл и че можем напълно да се откажем от предпазните мерки. Ще трябва да живеем с него още дълго време, да спазваме социална дистанция. Лятото на 2020 година няма да бъде като всяко друго. Трябва да проучим развитието на епидемията, трябва да бъдем подготвени, в случай че тя се върне по-силна", каза той, цитиран от БНР.

В Австрия се отменя задължителното носене на маски при посещение на магазини, ресторанти, хотели, музеи, училища и на религиозни служби. Работното време на заведенията за обществено хранене се удължава до 1 часа през нощта, а ограничението за групи е до 4 души.

Швейцария отваря границите си за европейски граждани от страните в Шенген. В списъка на рисковите държави обаче за момента остават тези, които не са част от зоната за свободно движение като България, Хърватия и Румъния, а също така и Великобритания.

Германия отменя всички гранични ограничения. Отменят се и предупрежденията за пътуване в 29 европейски държави.

От днес в Италия на практика се отменя карантината, наложена на 10 март. Властите разрешават например отново да бъдат отворени театрите и кината, децата да заминат за летни лагери, да започнат работа СПА- комплексите.

Гражданите на Чехия могат да се движат свободно в страните от Евросъюза, без да е необходимо при завръщането си да бъдат под двуседмична карантина и да предоставят данни за отрицателен тест за коронавирус. Необходимостта от такива данни се запазва само за идващите от Португалия, Швеция и част от Полша, където епидемиологичната ситуация за момента остава сериозна.

Финландия и Норвегия отменят ограниченията за пътуване в страните в Северна Европа. Финландските власти освен това запазват забраната само за Швеция, а разрешават пътуванията и до балтийските държави.

Правителството на Нидерландия разрешава туристическите пътувания до 16 европейски държави.

Властите в Молдова отменят забраната за международните полети като част за облекчаване на мерките срещу коронавируса. Първите самолети ще бъдат по линията Кишинев-Минск. В страната подновяват работа хотели и ресторанти.

В Грузия се възобновяват вътрешния туризъм и пътуванията с влак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови