Дилиян Манолов и Явор Гочев са новите младежки делегати на България към ООН

OFFNews 23 юни 2018 в 07:33 4996 0

Двамата нови младежки делегати към ООН за България - Дилиян Манолов, вляво, и Явор Гочев, вдясно.

На церемония в Министерството на външните работи бяха избрани новите младежки делегати на страната ни към Организацията на Обединените нации - Дилиян Манолов и Явор Гочев.

До финалния кръг достигнаха 7 от над 150 младежи, кандидатствали за престижната позиция. "Очарован съм от интереса, който младите хора проявяват към темите, свързани с ООН и знанията, които демонстрираха днес. Поздравявам всички, които достигнаха до този финален кръг. Самият факт, че сте в тази зала днес ви прави победители", обърна се към всички кандидати в конкурса директорът на Дирекция "ООН и сътрудничество за развитие" Боян Белев.

Новите ни младежки делегати ще работят с мандат 18 месеца за защита на интересите на младите хора при изработването на младежки политики на национално и международно ниво. Освен Дилиян Манолов и Явор Гочев от финалистите бяха избрани и две резерви, които ще имат възможност да се включат активно в работата на екипа – това са Петър Минков и Стойо Тетевенски.

Кои са новите български младежки делегати към ООН?

Дилиян Манолов е от Пловдив и е магистър по "Организационна психология". В момента е докторант в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" по темата "Психология на развитието". Той е основател на фондация "Визионер" и активно работи в сферата на човешките ресурси и организационната психология. Дилян е един от 14-те финалисти в предаването "Ръкописът" по БНТ1 и интересите му са свързани също така с театър. Една от каузите му е създаване на център за диалог между бизнеса, образованието и неправителствения сектор, в който млади хора да получат съдействие и възможности за работа, образование и подкрепа за развитието на техните идеи.

Явор Гочев завършва своя бакалавър в University of Dundee, Великобритания, и е магистър по Иновации и предприемачество от Copenhagen Business School, Дания. В края на 2017 г. започва докторантура в СУ "Св. Климент Охридски". Явор има опит като координатор на международни проекти, като помага на стартиращи предприятия да получат финансиране за развитие на своя бизнес. Социалното предприемачество е негова страст. В момента е председател на „Лечение без граници“ –организация, която помага на българи нуждаещи се от лечение в чужбина и е част от „Български кариерен форум“ – организация, която провежда кариерни изложения за българи във Великобритания и Германия.

Националната кампания за избор на „Български младежки делегати към ООН” се организира от Дружеството за ООН в България за 12-та поредна година. След 4-месечна селекционна процедура в 4 кръга, седемте финалисти представиха проект на реч, както и своите приоритети за бъдещия си мандат пред 14-членна комисия. В състава на комисията бяха представители на генерална дирекция “Глобални въпроси“, Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” и на Дирекция „Права на човека” на Министерството на външните работи, представител на Дипломатическия институт към МВнР, Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта, представители на Дружеството за ООН в България, Националния младежки форум, Асоциацията за подпомагане на академичната общност и на Българската платформа за международно развитие, както и младежки делегати от предходни години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!