Дете изоставено два часа самó на Витоша от възпитателка

ДАЗД с апел след инцидента: Внимавайте на кого поверявате децата си!

OFFNews 09 юли 2019 в 09:45 8613 1

Снимка Pixabay

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се обърна с апел към всички родители да внимават на кого поверяват грижите за децата си.

Призивът идва след сигнал в социалните мрежи за двегодишно момиченце, изоставено самó на слънце два часа на Витоша от възпитателка в частна детска градина. Туристи видели детето оставено на люлка на слънце между 14 и 15:30 ч, плачещо, силно зачервено и изгоряло от слънчевите лъчи. Хората го свалили от люлката и го пренесли на сянка и започнали да търсят с кого е, а чак след това се появила възпитателка от частната занималня.

"Във връзка със сигнал в медиите за инцидент с дете, което е било поверено на служители в Детско студио „Пипи“, гр. София, бихме искали да се обърнем към всички родители, с апел да са изключително внимателни, на кого поверяват децата си. 

Родителите трябва да са уверени в професионалните и личностни качества на възпитателя, на когото ги оставят. Този служител трябва да е компетентен и добре подготвен, за да може да предостави качествени грижи на най-ценното в живота на всички нас – децата ни", коментират от държавната агенция.

ДАЗД прави проверка и търси кой е отговорен за инцидента на Витоша, като първо е проверена информацията, дали това е частна детска градина и е установено, че Детско студио „Пипи“ няма разрешително за извършване на подобна дейност в Министерство на образованието и науката (МОН).

От интернет страницата на студиото е видно, че услугите се предлагат на адрес в столичния район „Оборище“ и са изпратени писма по компетентност за предприемане на необходимите действия до кмета на Столична Община; Столична регионална здравна инспекция; Агенция по безопасност на храните (БАБХ); Дирекция „Социално подпомагане“ – Оборище, на чиято територия се намира детския център; Национална агенция за приходите, с оглед извършване на проверка за редовна търговска дейност; Уведомен е началникът на 05 РУ – СДВР за предприемане на действия по компетентност, за небрежно отношение и неглижиране на детето от страна на служителите в детския център. Сезиран е изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ за предприемане на мерки и действия относно изпълнението и спазването на изискванията на трудовото законодателство за професионална компетентност при работа с деца.

В телефонен разговор с управителката на Детско студио „Пипи“ е заявила, че управлява не частна детска градина, а детски клуб, в който се полагат грижи за деца на близки и познати, за което се заплаща почасово по 5 лева. Обяснила, че през по-голямата част от ежедневието си децата биват извеждани в паркове, планини, музеи и др.

В качеството си на орган, който лицензира услуги за деца, бихме искали да подчертаем, че частните занимални не се контролират от институциите като Държавна агенция за закрила на детето и да предупредим гражданите да бъдат изключително бдителни относно опита и отговорността, които им предлагат служителите в детските заведения, завършва съобщението на ДАЗД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

09.07 2019 в 10:06

"Родителите трябва да са уверени в професионалните и личностни качества на възпитателя, на когото ги оставят. Този служител трябва да е компетентен и добре подготвен, за да може да предостави качествени грижи на най-ценното в живота на всички нас – децата ни" - това родителите как да го проверят. Могат вероятно да проверят дали заведение претендиращо за детска ясла или градина (частна) има разрешение да извършва тази дейност. Обаче как точно да проверят професионалните и личностни качества на конкретните възпитатели там?