Десетки видове риба изчезнали от Черно море

OFFNews 25 март 2019 в 08:40 4438 1

Снимка pixabay.com

Десетки видове риба са изчезнали от Черно море през последните години, съобщи Валентин Василев - бивш министър на околната среда и на търговията и туризма - пред Дарик вчера. Сред тях са скумрия, платерини, рядко се среща лаврак.

Запасите от хищни риби в морето ни пък са намалели повече от 20 пъти за последните 25-30 години.

"Черно море умря пред очите ни. Първо изчезнаха над десетина вида риби. През 1968 г. е бил последният промишлен улов на черноморска скумрия. След това постепенно изчезнаха някои видове платерини. Запасите на други видове като лефер и лаврак много рядко вече се срещат. Запасите на хищни риби са намалели над 20 пъти за последните 25-30 години. И вече почти няма промишлен улов на лаврак, голям лефер, торук", коментира той.

Замърсяването на морето и крайно вредния улов на цаца, която е основата на хранителна верига - са сред причините за това.

"Уловът на цаца е изключително вреден. Да замре животът в Черно море, причините са две. Първо това е замърсяването и второ,е прекомерният улов и траленето. Цацата е в основата на хранителната верига. Всички хищници се храни с цаца. Прекомерният улов води до липса на храна за хищните риби", обясни Василев.

"Страшно безотговорни сме към морето. А моретата и океаните са в зародиша на нашия живот. без тях сме за никъде. Те влияят и върху климата, предоставят ни и храна. Там се зараждат се циклони, антициклони и т.н.", обобщи Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

25.03 2019 в 09:31

То да беше само Черно море, щеше да е поносимо. С храбри стъпки обаче съсипваме крайбрежието, окупираме и изсичаме планините и изгребваме реките за пясък. Следващите да му мислят. Ние сме на магистралата.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша