Десетки отровени щъркели, след като пили от Бели Лом. Водата е бяла, мирише и люти на очите

Водата мирише на развалени яйца, най-вероятно заради високи нива на сяра

OFFNews 22 август 2023 в 12:28 6269 1

Бели Лом

Снимка Стопкадър Нова телевизия

Бели Лом

Мъртви щъркели из Разградско, най-вероятно заради опасно замърсяване на река Бели Лом. Освен че е бяла, около реката има и силна миризма, съобщи Нова телевизия.

Сигнали са подадени до екоинспекцията в Русе, отговорна за района на Разград, в Държавната агенция по безопасност на храните и до общината. Вчера от Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че са взели проби, които ще бъдат изпратени в лаборатория.

Първи за проблема с мъртвите птици алармира Иван Иванов. Той разказва, че е открил два щъркела в едно поле, а в съседно - още седем. Заварва някои от птиците разчленени - вероятно от диви животни. Версиите за причините за смъртта им са няколко, сред тях и за волтова дъга.

"Моето лично мнение е, че не може да бъде от волтова дъга, тъй като щъркелите са намерени на различни места. Според мен щъркелите са натровени от местната река", заяви Иван Иванов.

Реката има подозрителен бял цвят, мирише лошо и люти на очите. По думите на Иванов мирише на развалени яйца - според него на сяра.

Местни жители са убедени, че водата е замърсена. Те разказват, че преди в района е имало много рибари, а сега няма абсолютно никаква фауна в тази река.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика