Десетки хиляди на Шипка за празника (снимки)

OFFNews 03 март 2024 в 18:16 5870 4

Множеството на Шипка

Снимка БГНЕС

Множеството на Шипка

Десетки хиляди българи отидоха днес край Паметника на свободата на връх Шипка за честването на националния празник - 146 години от Освобождението.

Официални гости на събитието бяха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, областният управител на Габрово Мария Венкова, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметът на община Габрово Николай Меразчиев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, Старозагорският митрополит Киприан и Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, кметове на общини, патриотични организации, граждани, предаде БТА.

В началото на тържествата президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния караул на представителни роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада, след което митрополит Киприан и митрополит Григорий отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на отечеството.

Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата "зима" на робството. Трети март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България, заяви държавният глава Румен Радев. Трети март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък, каза той. Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, за да заявим, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле, не ознаменува само датата на един международен договор, както не рядко се опитват да го представят, 3 март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на освободителната Руско-турска война и е много повече от един исторически триумф, каза президентът Радев.

Честванията продължиха през целия ден в цялата страна.

В 18:30 ч. днес на площад "Народно събрания" в София започва тържествената заря-проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Voland21

04.03 2024 в 10:03

Всичко- добре, но защо се развяваха знамена на руската федерация? Беше грозно! Тази държава какво общо има с нашата свобода?
Редно е ДАНС да се намесват, за да не се използват българските празници за пропаганда на неприятелски страни.

3714

3

GB

03.03 2024 в 20:49

781000,

Трябва да знаят, за да развяват точното знаме.
Ама кой ли да чете по/или, поне, да помисли логично!

500

2

781000

03.03 2024 в 19:13

що не веете черно-жълто-бялото знаме на руските царе, а този парцал ?

75

1

230 млрд баксов

03.03 2024 в 18:52

руски знамена веят български дебили.....
3-март празника на руZZкия империализъм в България

 
X

Да помогнем на украинските деца!