Десетки евакуирани от наводненията в Карловско, петима - с хеликоптер

Пловдивската прокуратура започна разследване за причиняване на наводнение по непредпазливост

OFFNews 02 септември 2022 в 16:36 2787 0

Карловското село Богдан е откъснато от света заради тежките наводнения и проливните дъждове, започнали тази сутрин.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Карловското село Богдан е откъснато от света заради тежките наводнения и проливните дъждове, започнали тази сутрин.

Десетки хора са евакуирани от наводнените населени места в региона на Карловско. Преди малко приключи евакуацията на петима души с хеликоптер от с. Богдан, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов пред БТА.

В селото е имало бременна жена. Той не можа да потвърди дали тя е сред евакуираните с хеликоптер, но каза, че има указания с нея да се действа много внимателно.

Карловското село Богдан бе откъснато от света заради тежките наводнения и проливните дъждове, започнали тази сутрин. Възрастна жена там бе спасена от приливна вълна. Двата моста са недостъпни, след като придошлите вълни са отнесли единия, а другият е залят от водата. Силните валежи продължават, тежка е ситуацията и в други карловски села.

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община заминаха към Богдан. Те са оборудвани и разполагат с две лодки и техника. Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област също са на помощ на бедстващото население от наводнените карловски села. На практика цялата полицията и пожарна от областта, както и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада се отзовават на десетките сигнали.

Пловдивската прокуратура започна разследване за евентуално извършено престъпление по чл. 335 от Наказателния кодекс, а именно за причиняване по непредпазливост на наводнение, в резултат на което са настъпили значителни имуществени вреди. Прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив и Районна прокуратура - Пловдив отидоха на място. Разследването извършва Национална следствена служба.

Два спешни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени в Карлово. При необходимост екипите ще оказват неотложна помощ на евакуираните жители в засегнатите от проливните дъждове и наводнени населени места в Карловско. С новите попълнения мобилните екипи в района се удвояват.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев е в постоянен контакт с министъра на отбраната Димитър Стоянов и при нужда медицинската помощ в засегнатите райони ще бъде допълнително подсилена.

По-рано днес втора приливна вълна заля и село Каравелово. Според кмета му Славка Червенкова проблемът не е от дъжда, а от препълването на местната река от водите, които се стичат от планината и дърветата и наносите, които тя носи. Евакуирани бяха три семейства. Залят бе културният дом, а пътят за съседните села бе невъзможен.

Подбалканският път е непроходим, жп линията също е залята с кални води и наноси.

Къща и детската градина са наводнени след проливните дъждове в Копривщица, съобщи кметът на общината Бойка Дюлгярова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови