Село Богдан е откъснато от света, спасиха възрастна жена от приливна вълна

Втора приливна вълна заля и село Каравелово, екипи на БНТ и БНР блокирани

OFFNews 02 септември 2022 в 14:06 5685 0

Село Богдан

Снимка БНТ

Карловското село Богдан е откъснато от света

Карловското село Богдан е откъснато от света заради тежките наводнения и проливните дъждове, започнали тази сутрин. Възрастна жена е спасена от приливна вълна. 

По-рано БНТ съобщи, че по непотвърдена информация жената е загинала. 

Екипи на телевизията и БНР са блокирани в селото. Двата моста са недостъпни, след като придошлите вълни са отнесли единия, а другият е залят от водата. 

Силните валежи продължават, тежка е ситуацията и в други карловски села.

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община заминават към Богдан, за да окажат помощ. Екипите са оборудвани и разполагат с две лодки и техника, съобщи директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров. 

Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област са на помощ на бедстващото население от наводнените Карловски села. Това каза за БТА главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), който е на място в едно от най-пострадалите села – Каравелово.

По думите му на практика цялата полицията и пожарна от областта, както и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, работят по десетки сигнали. Има застрашени хора, но за момента не са с пряка опасност за живота. Дали сме указания да се качат нависоко и да изчакат силите от съседни области – лодки, спасители, алпинисти, които пътуват към мястото. 

Втора приливна вълна заля и село Каравелово, което е едно от пострадалите от наводненията в Карловско села. Според кмета на селото Славка Червенкова ситуацията е трагична, а проблемът не е от дъжда, а от препълването на местната река от водите, които се стичат от планината и дърветата и наносите, които тя носи. Евакуирани са три семейства, като се извеждат още хора от наводнените къщи. Залят е културният дом в селото, а пътят за съседните села е невъзможен, съобщи БНР. 

Подбалканският път е непроходим, жп линията също е залята с кални води и наноси. 

Къща и детската градина са наводнени след проливните дъждове в Копривщица, съобщи кметът на общината Бойка Дюлгярова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови