Десант на 'Гордън Бенет' над България – балони 'атакуват' по въздух от Ябланица до Царево и Средец

Красимир Крумов 05 септември 2022 в 11:40 3186 0

Полетът на балоните и кацането им в България можеше да се проследи в реално време.

Снимка FAI / Marcus King and the teams

Полетът на балоните и кацането им в България можеше да се проследи в реално време.

Масирана атака на въздухоплавателни балони край населени места в Северна и Южна България предизвика тревога и любопитство в местното население. На фона на войната в Украйна жители на Исперих съобщили на властите в града за чужденци, които са се приземили край града с балон.

Десантът по никакъв начин не е свързан с военния конфликт в Украйна, а е част от 65-тото издание са състезанието по летене с балони за купата „Гордън Бенет“. В петък в 16:00 часа местно време 17 екипажа отлетяха с балоните си от Сен Гален с една проста цел – да достигнат възможно най-далеч. Отборите от Австралия, Австрия, Франция, Германия, Литва, Полша, САЩ и Швейцария излетяха един по един, а последните два се приземиха в понеделник малко преди обяд в района на Исперих и на Разград.

Според предварителната метеорологическа прогноза ветровете на 2000 м надморска височина може да отнесат балоните на юг от Мюнхен по границата между Германия и Австрия, след това по-нататък в Австрия и по-късно в Унгария.

Най-далеч достигнаха пилотите Вилхелм и Бенджамин Аймерс, които са кацнали на метри от плаж нестинарка с координати Lat/Lon: 42° 9.07 N, 027° 51.92 E, след като са прелетели 1572 километра със заход откъм морето след като са прелетели преди това южно от Шумен над Велики Преслав и по нататък към морето към Каблешково и са навлезли над Черно море между Равда и Поморие. Втори са швейцарците Курт Фриден и Паскал Вилдпрахтигер, кацнали край Ясна поляна в Бургаско след 1550.32 километра полет. Френски екипаж се е приземил близо до Свещари, а друг балон с френското знаме в покрайнините на Разград на главния път Варна – Русе. Американци са кацнали между Славяново и Обнова край Плевен, германци в Брестница, австрийци на пет километра северно от базата на ВВС в Граф Игнатиево, и едно въздухоплавателно средство се е приземило в района на с Проход в Странджа. Общо 10 балона са „уцелили“ България, един е прелетял над страната ни и е кацнал между Орестиада и Димотика в Гърция, като преди това е прелетял буквално над ГКПП Капитан Андреево.

Балоните, които участват в „Гордън Бенет“ са пълни с водород като повдигащ газ. Всичките са с еднакъв размер – максимално 1000 кубически метра, така че всички екипи да имат една и съща подемна сила и теоретично да имат еднаква издръжливост и шансове, а останалото зависи от стратегията, която изберат. За организаторите тази година беше изключително трудна откъм планиране на маршрути заради множеството ограничения във въздушното пространство заради актуалната военна обстановка в Източна Европа.

Международното състезание с балони е създадено от авантюриста и вестникарски магнат Джеймс Гордън Бенет младши през 1906 година, когато 16 балона излитат от градините Тюлери в Париж пред тълпа от 200 хиляди зрители. Победител е отборът, чийто балон кацне в най-отдалечената точка от мястото за излитане по права линия, независимо от траекторията, след средно 3-4 дни непрекъснат полет.

За да наберат височина, пилотите пускат пясък, от торби за баласт, прикрепени към външната страна на коша. За да свалят височина, те изпускат малки количества водород. Освен това се освобождава пясък, за да се противодейства на загубата на водород от обвивката на балона. Има фиксирано количество газ и пясък, така че използването на пясък и водород трябва да се управлява внимателно, за да се остане във въздуха възможно най-дълго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews