Деница Сачева: Мярката 60:40 ще обхване всички икономически сектори, засегнати от кризата

OFFNews 25 март 2020 в 11:34 2656 0

Мярката 60:40 ще обхване всички икономически сектори, засегнати от кризата. Разширеният им списък предстои да бъде обсъден, съобщи по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите ѝ секторите, които са непосредствено засегнати от извънредното положение, са туризмът, транспортът, събитията, които се организират от различни фирми и компании, обучителният сектор и т.н. 

Тя заяви, че най-дългосрочните прогнози за негативно отражение на кризата отиват до 18 месеца.

"Това, че в момента един служител не може да работи на 100%, не означава, че в бъдещ период той няма да работи дори извънредно, за да може да покрие съответните загуби, или от друга страна да отговори на евентуалния очакван прираст на работата", коментира Сачева.

На въпрос защо съотношението на дъжавното участие и това на работодателя в обезщетението на служителя е 60:40, тя заяви, че такова е и в Германия.

"Ако работодателят съкрати работника, съответно държавата би плащала 60% от обезщетението на този човек, но той би бил безработен. А когато държавата плаща тези 60%, от работодателя се очаква да допълва 40%, така че този човек да не бъде безработен, компанията да може да запази своя най-важен капитал – човешкият", коментира социалният министър.

Сачева уточни, че за момента ангажиментът, който ще има работодателят, е в рамките на три месеца да изплаща тези 40% от възнаграждението и съответно да не освобождава работниците.

По думите ѝ пазарът на труда в момента е динамичен – средно дневно около 1300 души се регистрират вследствие на кризата, 3200 души са започнали работа в този период – от 16 до 20 март, защото има сектори, в които търсенето на работна ръка е нараснало: хранителните вериги, онлайн търговията, фирмите за доставки, кол центровете.

Министър Сачева допълни, че за финансово подпомагане на социалните работници и на работещите в Бюрата по труда ще се отделят около 10 милиона.

Тя беше категорична, че няма да бъде спирано нито едно социално плащане и няма да бъде забавяно. Сроковете на всички социални плащания, свързани със семейните помощи, включително ТЕЛК-овете, протоколите за лекарства, индивидуалните оценки на хората с увреждания, се удължават.

Правителството ще приеме около 50 милиона да бъдат дадени под формата на великденски надбавки на около 280 000 пенсионери, чиито пенсии са под линията на бедността, те ще получат по 40 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови