Ден след старта системата за кандидатстване за първи клас и детските градини в София се срина

OFFNews 30 март 2021 в 20:40 3786 0

Срина се новата електронна система за прием на първокласници и деца в детски градини, ден след като стартира

Родители съобщават, че втори ден системата дава проблем, но от Столичната община казват, че е заради свръх претоварване.

На 16 март беше обявено, че кандидатстването ще става и онлайн, като няма да има промяна в критериите. Чрез системата отпада издаване и носенето на каквито и да е документи.

"Когато влязох в системата след обновяването й, няма никакви данни, че детето е прието в съответното заведение. Доста съм объркана какво се случва с профила, изобщо ще може ли той да постъпи. Предстои ми връщане на работа и това ме притеснява", заяви Ренета Тодорова пред Нова тв.

Десетки сигнали за грешки са получили в столичното 119-о училище.

Зам.-директорът му Симеон Ангелов заяви, че съветът му към родителите е да избягват първия ден, защото могат да се загубят данни и да стане претоварване. "Избягвайте и последния ден, за да не го пропуснете. Трябва да ги успокоим, че има предостатъчно време за класиранията, както за детски градини, така и за първи клас", добави той. 

Записването ще започне на 19 април и ще продължи до 28 май. През това време родителите ще могат да заявяват предпочитанията си, а след това системата ще остане заключена до 4 юни, когато ще бъде обявено първо класиране. 

"Още в първия ден на пускането имахме до 41 000 посещения. Едновременно от 2000 до 5000 работеха в системата. Това е изключително голям интерес", обясни зам.-кметът на София по дигитализацията Генчо Керезов.

Според ИТ експерта Доброслав Димитров не е сериозно да не можеш да се справиш с такъв трафик. Просто трябва да се купят повече сървъри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови