Kандидатстването за I клас в София вече е онлайн - ето как

Няма промяна в критериите. Ще може да се кандидатства и на място в училищата

Мая Младенова 16 март 2021 в 12:30 5673 0

Онлайн системата за прием в първи клас в столичните училища бе представена днес на брифинг в Столична община. През нея ще се кандидатства за следващата 2021/2022 учебна година.

Това ще става чрез познатата досега система за прием в ясли и детски градини. Ще могат да се използват създадените профили на децата, ако са кандидатствали в детска градина, а ако не са - се създава нов профил.

Няма промяна в критериите за кандидатстване. Както досега, остава точковата система по райони, като децата получават най-много точки за най-близкото училище, но същевременно имат възможност да кандидатстват и във всяко едно друго училище.

Отпада издаване и носенето на каквито и да е документи. Всички те ще се проверяват служебно. Изключение има само за съдебните удостоверения за осиновяване на дете, за които се очаква на следващ етап да бъдат проверявани служебно, но все още не е възможно, обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов при представянето на системата. До момента родителите носеха няколко документа при кандидатстване и записване - като например удостоверенията за завършена предучилищна група, удостоверение за адреса на детето и др.

Досега родители споделяха, че трябва да си вземат поне един отпуск, за да кандидатства детето им, коментира Тодор Чобанов.

По думите му критериите за кандидатстване за първи клас гарантират на всяко дете правото да не пътува дълго сутрин, което е допълнителен стрес за него, като в същото време се запазва правото за записване в по-отдалечено училище, ако има такива предпочитания.

По думите на заместник-кмета по дигитализацията Генчо Керезов онлайн системата е интуитивна и лесна за ползване, предлага интерактивна карта на районите и училищата в тях, телефони за връзка с училищата.

Семействата, които имат затруднения с онлайн попълването на кандидатурата, имат възможност да отидат на място в учебните заведения, където ще получат съдействие за създаване на профил и кандидатстване.

Искам да успокоя родителите, че местата са повече от децата, добави Керезов.

Графикът за кандидатстване още не е гласуван от СОС. Очаква се датите за подаване на кандидатури да са 19-28 май, а на 1 юни да излезе първото класиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови