Ден на траур в Петрич, Сандански и Кресна заради двамата загинали лесничеи

OFFNews 05 август 2021 в 07:36 2166 0

В общините Петрич, Сандански и Кресна е обявен ден на траур в памет на двамата лесничеи, загинали в пожара край санданското село Петрово, съобщава БНР.

Обществените събития са отменени, а знамената на обществените сгради ще бъдат свалени наполовина. По време на пожара трети горски служител е получил тежки изгаряния и е настанен в болница без опасност за живота.

От днес със заповед на министъра на земеделието Христо Бозуков се забранява паленето на стърнища на земеделските площи. Решението беше взето снощи на спешна среща, свикана от министър-председателя Стефан Янев.

Очаква се областните управители да свикат кризисните щабове по места. Обмисля се и система за оповестяване, която да улесни връзката между местно и национално ниво при пожари.

В Хисаря ще бъде обявено частично бедствено положение. Тази сутрин пожарите в Старосел и Кръстевич са локализирани. Екипи на огнеборците продължават да дежурят на място, като изгорелите къщи са шест. Предполага се, че огънят е тръгнал от земеделска работа на стърнища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови