Ден на отворени врати на Народното събрание

OFFNews 16 април 2022 в 07:45 1126 0

Оригиналите на Търновската и Сребърната конституция и богослужебни вещи на председателя на Учредителното събрание Екзарх Антим I ще могат да видят днес гражданите в Деня на отворени врати на Народното събрание.

Инициативата е по повод 16 април - Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев ще посрещне първите посетители на официалния вход на парламента в 10 часа.

Сред тях ще бъдат и специалните гости на събитието - студенти по „Право“ и „Българска филология“ от Софийския университет и по „Право“ от Нов български университет, както и ученици от столичното 21 СОУ „Христо Ботев“.

В Клуба на народния представител посетителите ще могат да разгледат изложба, която представя интересни факти, снимки и документи, свързани с Търновската конституция и работата на Учредителното събрание. Ще бъде излъчен и документалният филм „Премеждията на свещената книга“.

В пленарната зала на Народното събрание за гостите на институцията ще бъде излъчен документалният филм „Щрихи от първия български парламент“. Посетителите ще могат да разгледат мястото, където и днес се приемат българските закони.

По повод Деня на Българската конституция в Народното събрание ще бъдат представени оригиналите на Търновската и Сребърната конституция, които се съхраняват от Държавна агенция „Архиви“. Архиерейската корона и част от богослужебните одежди на екзарх Антим Първи, пазени в Клисурския манастир “Св. Св. Кирил и Методий”, също ще бъдат показани на гостите на парламента.

В рамките на инициативата Националният център за парламентарни изследвания ще проведе тематично социологическо проучване сред посетителите в Деня на отворени врати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови