ДБ в СОС: Сравнение - тикет системата у нас струва $40 млн., а изстрелването на SpaceX е $80 млн.

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2021 в 20:51 4647 0

"Като сме тръгнали да се сравняваме с някого, ще Ви кажа следното: тикет системата струва 40 милиона долара, а изстрелването на SpaceX -  80 милиона долара с 6 тона полезен товар, така че ето Ви едно чудесно сравнение". Това заяви Симеон Ставрев от Демократична България в Столичния общински съвет по повод забавената реализация на тикет системата. 

"Г-жа Фандъкова е поела ангажимент с предизборната си програма да изгради определени инфраструктурни обекти. Това, че тя всяка година ги отлага и ги преписва в следващия бюджет, значи, че тя не изпълнява предизборните си обещания", припомни Ставрев. 

От Демократична България казаха, че управляващото мнозинство е отказало да включи предложението на партията за това Столична община да компенсира с ваучери семействата на неприетите в общински ясли деца, които ще останат непокрити от държавните компенсации, започващи от 3-годишна възраст нагоре. Аргументът за отхвърлянето беше, че предложенията на Демократична България към бюджета разчитат на приход от продажбата на 20% от "Софийски имоти" на борсата, което беше определено от управляващото мнозинство като еднократно постъпление, което няма как да бъде повторено през следващата година, добавиха от партията. 

Те допълниха, че останалите предложения на Демократична България също не са включени в Бюджет 2021. Сред тях са предложения за драстично увеличение на парите за отчуждаване на терени, повече средства за проектиране на липсващата в ⅓ от столицата канализация, повече пари за пътна мрежа и текущи ремонти по кварталните улици, по-адекватни заплати в общинските театри, както и извеждането на пакет от общинското дружество "Софийски имоти" на фондовата борса.

Владислав Панев обобщи причините, поради които Демократична България не може да подкрепи проекта за Бюджет 2021: става дума за бюджет, който не е реалистичен, няма реформи и няма дългосрочни приоритети. Панев подчерта, че изпълнението на капиталовата програма става все по-лошо от година на година, като за 2020 г. е около 50% - стотици милиони отклонение. Той определи предложения от управляващите бюджет като "комсомолска посредственост с евро пламък в очите".

"Това е огромен остатък, който иначе бихме могли да инвестираме в дейности, които не търпят отлагане - изкупуване на зелените площи в Южния парк - със сегашните темпове този процес ще трае над 100 години. Затова и в предложенията към бюджета на Демократична България това беше залегнало като приоритет", заяви Панев.

Председателят на групата Методи Лалов коментира и качеството на работата, финансирана с парите на софиянци:

"Нима имате един обект в София, с който можете да се похвалите, че е изпълнен качествено, а не е резултат на задкулисни договорки и корупция? Искате конкретни примери - за "Графа" ли да говорим, за канализация, за площада пред СУ ли да говорим?", заяви Лалов и припомни, че районните кметове от Демократична България, търпящи нападки от страна на управляващото мнозинство, наследяват всички неразрешени с години проблеми и дефицити, натрупани през 15-годишното управление на ГЕРБ.

"Фандъкова не е избрана от софиянци, а от апатията на софиянци - с 200 и малко хиляди гласове означава, че е избрана от апатия. Време е за събуждане", категоричен беше Лалов.

Симеон Ставрев коментира и предвидените в бюджета 61 млн. лв. за завода за изгаряне на боклук:

"Това е само първа вноска от общо 350 млн. лв., които ние ще трябва да платим, за да може ГЕРБ да гори боклуци в центъра на столицата на България. В същото време състоянието на тротоарите в града, по мое мнение, е трагично. Затова предложих да не се дават 61 млн. лв. за завод за изгаряне на боклук, а за ремонт на тротоари", коментира Ставрев в социалните мрежи отправеното от него предложение, което не беше взето предвид от управляващото мнозинство.

Групата на Демократична България изрази подкрепата си за възстановяването на книжния пазар на площад “Славейков” -
друга точка от дневния ред на Столичния общински съвет, но беше категорично против очевидно завишените цени на предвидените павилиони - над 47 000 лв.

"Дори да предположим, че в тези седем павилиона ще е само "Винету" - дори за "Винету" е прекалено скъпо" - коментира общинският съветник Грети Стефанова, препращайки към любимата книга на премиера Борисов.

Арх. Борислав Игнатов поиска гласуването на точката за павилионите да бъде отложено, за да бъде изяснена причината за високата сума, но предложението му не беше прието.

Отхвърлено беше и предложението на Тома Белев временна комисия на СОС да разгледа проблема с подземната инфраструктура и шахтите, добавят от ДБ. 

Всички новини
Най-четени Най-нови