Дъжд над Северна България днес, рязко застудява през уикенда

След кратко затопляне в понеделник ново захлаждане, от сряда може да завали сняг по най-високите планински върхове

OFFNews 16 септември 2022 в 06:00 2801 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Превалявания от дъжд в следобедните часове се очакват на места над Северна България днес, 16 септември - прогнозира НИМХ. Възможно е да прегърми.

Ще духа слаб, около и след обяд до умерен вятър от запад-югозапад.

Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в Югоизточна България до 36°-37°, в София около 29°.

В планините ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност, след обяд купеста и на отделни места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа умерен, по високите части силен западен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 25°, на 2000 метра - около 17°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен, след обяд югоизточен вятър. Максималните температури ще 29°-33°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Атмосферното налягане още ще се понижи и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 8 мин. и залязва в 19 ч. и 34 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 28 мин. Луната в София залязва в 13 ч. и 40 мин. и изгрява в 22 ч. и 45 мин. Фаза на луната: два дни преди последна четвърт.

През почивните дни над страната ще премине студен атмосферен фронт. На места ще има валежи и гръмотевични бури, повишава се вероятността за локални интензивни явления. В неделя, със силен вятър от запад-северозапад, ще нахлува хладен въздух и температурите бързо и значително ще се понижават - на места в северозападната половина от страната ще са с обратен дневен ход. В началото на следващата седмица захлаждането ще обхване цялата страна, ще се понижат и минималните температури.

В понеделник вятърът временно ще отслабне, вероятността за валежи намалява, облачността ще намалее до слънчево време. Във вторник вятърът от северозапад отново ще се усили, а вероятността за валежи ще се увеличи.

В средата на седмицата, с обръщане на вятъра от изток-североизток, ще нахлува още хладен въздух. В най-високата част на планините със застудяването е възможно да завали сняг. Ще преобладава облачно време, на места с валежи от дъжд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews