Дъжд и вятър в първия ден от седмицата

OFFNews 29 ноември 2021 в 06:30 1514 0

През деня ще превалява дъжд, значителни ще бъдат валежите в югоизточната половина от страната, където ще има и гръмотевици, показва прогнозата на НИМХ при БАН.

Издадено е предупреждение от първа степен за по-обилни валежи, а в 7 области и за силен вятър с пориви между 70 и 90 км/ч.

Максималните температури ще бъдат в широк интервал - от 8° в Северозападна България до около 20° в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и временно силен югозападен вятър.

Следобед с ориентиране и усилване на вятъра от северозапад ще започне да нахлува студен въздух. След временно спиране на валежите в следобедните часове, през нощта срещу вторник ще започнат нови валежи от дъжд, а по високите полета и в западната част от Предбалкана - от сняг.

По морския бряг ще бъде облачно и дъждовно, като главно по южното крайбрежие валежите ще бъдат значителни. През по-голямата част от деня ще духа умерен и временно силен югозападен вятър. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще има валежи от дъжд, над 1800 метра - от сняг, но снежната граница до вечерта ще се снижи и под 700 метра.

Ще духа силен и временно бурен югозападен вятър, който след обяд в ниските планински части от Западна България ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух.

Във вторник температурите ще продължат да се понижават и още преди обяд и в североизточните райони дъждът ще премине в сняг. По планинските проходи ще има условия за преспи и навявания. Интензивни и значителни по количество ще са снеговалежите в планините, за кратко там ще се натрупа и съществена снежна покривка.

В сряда ще се задържи ветровито, но ще има повече слънчеви часове. Сутрешните температури ще са ниски - в отделни райони до минус 5°, но дневните ще започнат да се повишават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови