Дъжд и хлад до събота, в неделя - слънце и 30 градуса

OFFNews 13 май 2019 в 06:05 2181 0

Снимка Александра Маркарян

Днес над страната ще има разкъсана облачност, значителна в следобедните часове над Западна и Централна България. Там на места ще превали дъжд, в югозападните райони той ще е придружен с гръмотевици, прогнозира Националният институт по метеорология и хидрология.

Вятърът ще е предимно умерен от изток-югоизток.

Минималните температури ще са между 8° и 13°, максималните – между 19° и 24°, по Черноморието те ще са по-ниски.

В София температурите ще са от 9 до 19 градуса, очаква се дъжд.

Над планините облачността ще е значителна и на места ще превали, в югозападните райони ще има и гръмотевици. Ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 6°.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са между 15° и 18°, на морската вода - 13-15°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Слънцето изгрява в 6:07 часа и ще залезе в 20:40 часа. Денят ще продължи 14 часа и 33 минути.

Седмицата

От 14 до 19 май въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Сутрин ще има и слънчеви часове, но около и след обяд в много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи. На места, главно в Западна България, те ще са временно интензивни и с гръмотевици.

Във вторник ще продължи да духа умерен, в Източна България - временно силен вятър от изток-югоизток. Дневните температури ще се понижат още малко.

В сряда в Западна България вятърът ще отслабне, на места в четвъртък и ще стихне; в Източна България ще бъде от южна четвърт, умерен. Температурите слабо ще се повишат.

В петък също се очакват валежи, а температурите ще са между 11 и 23 градуса.

В събота вятърът ще се ориентира от запад. Все още в източните райони ще има превалявания и гръмотевици, но от запад ще започне бързо подобрение на времето и чувствително затопляне.

В неделя ще е без валежи, максималните температури на места ще достигат 30°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови