ДАЗД подкрепи първия рехабилитационен център за деца с онкологични заболявания

OFFNews 14 септември 2020 в 10:18 544 0

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова бе официален гост на откриването на първия в България и на Балканите рехабилитационен център за деца с онкологични заболявания по покана на кмета на Община Костинброд, г-н Трайко Младенов. Центърът е изграден с подкрепата на много институции и дарители в село Опицвет, община Костинброд по инициатива на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“.

На събитието, което се проведе в деня на Въздвижение на Св. Кръст Господен – Кръстовден, присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Лозана Василева зам.-министър на земеделието, Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп Викарий на Софийския митрополит, депутати и гости.

„Децата с тежката диагноза рак са нашите тихи герои. Битката за здравето им продължава от 6 месеца до 3 години, а понякога и цял живот. Те се лишават от любими дейности в детската градина и училище, както и социални контакти. Животът на тези деца заслужава поклон. Поклон пред силния им дух, смелост и непобедим характер.

Семействата и хората, които се грижат за тях, имат нужда от нашата специална подкрепа, за да преодоляват трудностите и проблемите, които болестта и взаимоотношенията им налагат. В този уникален възстановителен център рехабилитацията и терапията са на необходимото ниво не само заради добрата база, но и защото тук много хора са го изградили и работят с любов към децата и техните семейства.“, споделя председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Партньори за осъществяване на Центъра са клиниките по детска онкохематология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в гр. София, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина – Варна, Община Костинброд, Дирекция „Социално подпомагане“ с отдели „Закрила на детето“ от цялата страна, много фирми и физически лица, помагащи безвъзмездно дейността на центъра.

От услугите могат да се възползват деца на възраст от 0 до 18 години с приключило лечение или по време на поддържащата терапия; младежи до 21 години; братя и сестри на деца, лекували се от рак; семействата на децата и младежите и родители, загубили детето си в битката с коварната болест. Капацитетът на възстановителният център е за 40 души.

Подкрепата към децата и семействата е чрез психологическа и социална рехабилитация и терапевтични дейности, имащи за цел да активират творческия потенциал на децата и да им създадат емоционален комфорт. Работата с другите деца в семейството и родителите е насочена към преодоляване на скритите емоции и чувства по време на тежкото и продължително боледуване.

Центърът разполага със седем еднофамилни къщички и административна сграда, в която има зали за занимания, игри, столова, кабинети на специалистите. Всички сгради имат осигурен достъп за лица с увреждания. В двора на Възстановителния център са изградени малък басейн, многофункционираща спортна площадка, детски кът с люлки и катерушки и малки цветни градини. Към центъра има помощно стопанство, в което с помощта на деца и родители ще бъдат създадени овощна и зеленчукова градини.

„ДАЗД винаги ще подкрепя създаването на такива възтановителни центрове за деца. В България има много проблеми, свързани с лечението на онкохематологичните заболявания при децата, но въпреки всичко те се борят упорито за живота си и успяват да преодолеят болката, невъзможността да се занимават с любимите ежедневни неща, да ходят на училище и да се срещат с приятелите си.“, допълва още д-р Лилова.

Във Възстановителния център терапевтичните сесии ще се извършват от специалисти, които съдействат и подкрепят децата и техните семейства с индивидуални и групови занимания по разработени програми на база проучен опит в работата на подобни центрове в Европа и съобразени с потребностите на детето и семейството му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews