Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДАЗД обсъди детските грижи с организацията на Джоан К. Роулинг

OFFNews 12 март 2018 в 19:13 2711 0

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова обсъди проблемите с предоставянето на алтернативна среда за децата с директора на международната неправителствена организация LUMOS (ЛУМОС) за България Бисер Спиров.

ЛУМОС е основана от автора на книгите за Хари Потър Джоан К. Роулинг.

Двамата отбелязаха, че е важно освен да се работи с децата, но и със семействата. Те се обединиха около мнението, че е доста рисково отглеждането на едно място на над 10 деца, особено ако са с увреждания. Затова при по-големи групи, трябва да има по-голям контрол, каза д-р Лилова.

Бисер Спиров подчерта, че работят още и с младежи с интелектуални затруднения, като аутизъм. Те искат да бъдат наемани като служители в бизнеса.

Той посочи, че вече имат проект с момче, което работи в дървопреработвателно предприятие. Други младежи са готови да редят стоки по щандовете на магазини. Те могат да започнат сами да се издържат и да имат професия, коментираха двамата на срещата. Не само да се чака на средствата на родителите и на държавата.

Организацията ЛУМОС работи за промяна в образователната, здравната и социалната система и помага децата да бъдат преместени от институции в грижи в семейна среда.

В България ЛУМОС работи в подкрепа на правителството за изпълнение на стратегическия документ „Визия за деинституционализация и за развитието на нови услуги за деца и семейства“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews