Държавният секретар на САЩ и руският посланик с поздравления за 3 март

OFFNews 03 март 2021 в 17:21 1811 0

Държавният секретар на САЩ и посланичката на Русия у нас отправиха поздравления по случай Националния празник 3 март.

"От името на правителството на САЩ поздравявам всички българи по случай националния ви празник”. Това написа държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в официалната страница на Държавния департамент.

„Като приятели, съюзници и партньори, САЩ и България споделят общ ангажимент към свободата, правата на човека, демократичните и отговорни институции, гарантирането на сигурността и пазарната икономика. Придържането към тези ценности не е лесно, но всички ние трябва да се стремим да го правим - за себе си и за бъдещите поколения. Очакваме с нетърпение да работим заедно, докато сте начело на инициативата „Три морета” тази година и докато се възстановяваме от глобалната пандемия, съживяваме икономиките си, укрепваме нашите институции, справяме се с общи регионални и глобални предизвикателства и доразвиваме стратегическото си партньорство”, написа Блинкен.

„Отправям своите пожелания за една спокойна, здрава и просперираща година. Ще се радвам да продължим приятелството си и дори да си сътрудничим по-близо”, написа държавният секретар на САЩ.

"Освободителната война доказва, че задачата на Русия е да създава, а не да разрушава", заяви в обръщение по повод националния празник на България новият посланик на Руската федерация у нас н. пр. Елеонора Митрофанова. Това е нейна първа публична изява.

„Подвигът на руските войници и българските опълченци, воювали рамо до рамо за държавността на България, ни позволява да кажем, че това е наше общо наследство, обща победа, общ празник“, подчерта тя и призова за „сътрудничество в духа на взаимно уважение и равностойно партньорство“.

Посланик Митрофанова коментира, че „днешния празник е константа в българската история и тази величина не зависи от каквито и да е политически предпочитания“ и сподели, че за освободителните борби на България знае от лекциите в института за международни отношения в Москва.

Дипломатът направи обръщението си на български език – жест, често използван от нейни колеги от други страни, акредитирани в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови