Държавни служители отиват на съд заради рекет на "Тракия"

OFFNews Последна промяна на 06 август 2015 в 15:52 2401 0

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима участници в организирана престъпна група за подкупи от служители на Областен отдел „Контролна дейност-ДАИ“-Стара Загора към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Като обвиняеми са привлечени още 4 души - двама служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и двама ръководители във фирми изпълнители, съобщиха от прокуратурата.

Според събраните към момента доказателства престъпната група е създадена с цел приемане на подкупи от транспортни фирми, превозващи земна маса, асфалтови смеси, инертни и строителни материали за нуждите на ”Автомагистрала Тракия”- „Лот 2 Стара Загора-Нова Загора”. Срещу 100 лв. месечно на камион контрольорите са „пропускали“ да проверяват колите на въпросните фирми, които са работили претоварени. По този начин превозвачите са реализирали хиляди левове печалба на ден от намален брой курсове и от избегнати проверки и глоби (от 1000 до 5000 лв. при установено нарушение).

Групата е била ръководена от Ангел Димитров, началник на ДАИ в Стара Загора. В нея са участвали още Деян Славов, Любен Мерджанов и Георги Георгиев - главни специалисти - инспектори в Областен отдел “Контролна дейност-ДАИ”-Стара Загора, Стоян Стоянов, младши инспектор в Областен отдел “Контролна дейност-ДАИ”-Стара Загора. 

Обвинения за приемане и за предаване на подкупи са предявени на Георги Апостолов, главен специалист - „Мобилна група" в Агенция „Пътна инфраструктура"-София, Николай Василев, главен специалист в А“ПИ“, Стоян Михов - координатор строителна механизация „Лот - 2" на АМ „Тракия" в „Пи Ес Ай" АД, и Динко Динев – управител на една от фирмите подизпълнители.

Апостолов и Василев са обвиняеми за получаване, а Михов и Динев - за даване на подкупи. Двамата служители от АПИ са „действали“ незаконно независимо от колегите си от Областния отдел “Контролна дейност-ДАИ”-Стара Загора. Стоян Михов и Динко Динев са давали подкупи и на едните, и на другите.

В понеделник прокуратурата даде на съд бившия шеф на автомобилната администрация във Велико Търново Петър Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови