Quantcast

Държавата ще връща данъка върху мининалната заплата

Елица Мартинова Последна промяна на 19 ноември 2013 в 11:00 4099 11

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

 

Държавата да връща данъка на гражданите, получаващи минимална работна заплата през 2014 г. - това обещават управляващите за проектобюджета за по-следващата година.

Намерението бе обявено официално от премиера Пламен Орешарски, който участва в дискусия на тема "Борбата с Бедността в България". Организатори на събитието са директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков и директорът за България на Фондация „Фридрих Еберт“ – Регина Шуберт.

В дискусията, освен премиерът Орешарски, участваха социалният министър Хасан Адемов и председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Орешарски обясни, че правителството предвижда държавата да връща данъка на работещите на минимална работна заплата през 2014 г.

На практика парите ще се заложат в проектобюджета за по-следващата година и ще се изплащат през 2015 г., след като гражданите подадат данъчните си декларации за 2014 г. Мерките ще важат и за хората с по-къс работен ден, които получават доходи под минималните.

Орешарски уточни, че с тази идея управляващите ще спазят обещанието си да повишат минималния доход, без да затормозяват бизнеса.

"Споменатите мерки смекчават, без да са в състояние да преодолеят бедността, но очертават, струва ми се, контурите на едно по-справедливо общество", каза Орешарски.

Премиерът коментира, че най-добрият начин за справяне с бедността е да се създадат добри условия за бизнеса, който да осигури повече работни места.

"Бедността, която винаги е била актуална тема и назад във времето - от десетилетия, за нея в последните пет години се заговори в световен мащаб. За първи път от десетилетия бедните не намаляха, а се увеличиха. За България това важи в пълна степен. Няма по-ефективен подход за борба с бедността от създаване на предпоставки за увеличение на заетостта. Затова в центъра на социално-икономическата ни политика поставихме икономиката", изтъкна министър-председателят.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.11 2013 в 13:30

++++++

19.11 2013 в 13:13

Поредното малоумие с цел да замажем очите на електората. Ефекта от това ще бъде двойно негативен. Първо данъците от минималните заплати ще намалеят и второ ще намалят заплатите на тези които са малко над минималната за да не плащат фирмите повече данъци. В противен случай тези малко над минималната ще взимат по-малко от тези с минимална заплата.

19.11 2013 в 13:11

Доста поетично.

19.11 2013 в 13:02

+1

19.11 2013 в 12:09

една от малките крачки ,които водят към служебна победа на сегашните крадци.избори идват...и...ега ти жеста към ранобудните ,родителите им ще ги смъмрят начаса ,че продължават да ...живеят силюзии в нашата мила малка евроасийская страна и...ще им дадат въпросните пери за ...нискотарифните аерокомпании.и всички заживяват щастливо,и galap и волгин и кольо колев и кънчо стойчев плачат от радост и се прегръщат и на хоризонта изгрява ярка източна звезда и ...

19.11 2013 в 11:56

И аз това се зачудих :) :) :)

19.11 2013 в 11:51

поредните простотии ...

19.11 2013 в 11:30

Обърнете внимание, че тези пари ще се заложат в бюджета за 2015 г.А до тогава- я камилата, я камиларя.

19.11 2013 в 11:20

АХахаХаХАХаХаХАхаахахаХААХАХаХаАХАХаАХАХ

Да те е*а у популиста съдран. Айде да си тъп, айде да си смотан, айде да те попкат отгоре на задна, ама да си сереш (без извинение) на лицето, името и репутацията (която колкото и да не мога да го понасям тоя, сред икономистите мисля, че се ползва с добро име) е вече трябва да си о'свинарски, защото друг няма как да е толкова тъп. Друга категория дебилизъм си е това... Свръх-тежка някаква си..

19.11 2013 в 11:16

Значи ако някой работи с до над 30 лева над минималната заплата, всъщност е прецакан, защото ще взима по-малко от минимална в крайна сметка.