Държавата ще връща данъка върху мининалната заплата

Елица Мартинова 19 ноември 2013 в 11:00 4775 11

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

 

Държавата да връща данъка на гражданите, получаващи минимална работна заплата през 2014 г. - това обещават управляващите за проектобюджета за по-следващата година.

Намерението бе обявено официално от премиера Пламен Орешарски, който участва в дискусия на тема "Борбата с Бедността в България". Организатори на събитието са директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков и директорът за България на Фондация „Фридрих Еберт“ – Регина Шуберт.

В дискусията, освен премиерът Орешарски, участваха социалният министър Хасан Адемов и председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Орешарски обясни, че правителството предвижда държавата да връща данъка на работещите на минимална работна заплата през 2014 г.

На практика парите ще се заложат в проектобюджета за по-следващата година и ще се изплащат през 2015 г., след като гражданите подадат данъчните си декларации за 2014 г. Мерките ще важат и за хората с по-къс работен ден, които получават доходи под минималните.

Орешарски уточни, че с тази идея управляващите ще спазят обещанието си да повишат минималния доход, без да затормозяват бизнеса.

"Споменатите мерки смекчават, без да са в състояние да преодолеят бедността, но очертават, струва ми се, контурите на едно по-справедливо общество", каза Орешарски.

Премиерът коментира, че най-добрият начин за справяне с бедността е да се създадат добри условия за бизнеса, който да осигури повече работни места.

"Бедността, която винаги е била актуална тема и назад във времето - от десетилетия, за нея в последните пет години се заговори в световен мащаб. За първи път от десетилетия бедните не намаляха, а се увеличиха. За България това важи в пълна степен. Няма по-ефективен подход за борба с бедността от създаване на предпоставки за увеличение на заетостта. Затова в центъра на социално-икономическата ни политика поставихме икономиката", изтъкна министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки