ДАНС разби група за търговия с новородени

OFFNews 08 август 2014 в 14:42 9256 0

При операция на ДАНС е разбита организирана престъпна група, извършвала продажба на новородени деца.

Акцията се е състояла на 30.07.2014 г. на територията на София и страната.

Дейността на заловената престъпна групата е свързана с набирането и склоняването на бременни жени с нисък социален статус или в неравностойно положение да се съгласят да продадат новородените си деца. Обещавали на майките финансова облага, ако дадат бебетата си.

„Клиентите” за осиновяване са били осигурявани предварително, като те най-често били бездетни семейства от страната и чужбина, склонни да заплатят за дете. Така избягвали сложната процедура по осиновяване и евентуален отказ от страна на компетентните власти.

Бъдещите родилки са настанявани в къща, която се използвала за частна детска градина и се намира в София. Там жените били контролирани и обгрижвани до момента на раждането на детето. По време на бременността са им осигурявани частни акушеро-гинекологични услуги.

След раждането бебетата са предавани на клиентите, като за узаконяване на престъплението стартира процедура за осиновяване или припознаване на детето.

В групата участва адвокат, който изготвял, набавял и придвижвал необходимите за целта документи. По- голямата част от родилките са от български произход.

Материалите са предоставени на Специализираната прокуратура и по случая е образувано досъдебно производство.

При акцията са открити вещи и документи, които имат отношение към предмета на престъплението. Били са разпитвани лица, запознати със случая, като част от тях са разпитани пред съдия. 

На лицата участващи в организираната престъпна група са повдигнати обвинения за участие в структурирано трайно сдружение с цел да вършат съгласувани в страната престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови