ДАНС няма информация за българи в зоната на конфликт в Близкия изток

OFFNews 18 юли 2017 в 14:55 2820 0

ДАНС няма информация да българи в зоната на конфликт в Близкия изток

Работим с оглед разширяването на информацията. До момента това, което може да се каже е, че нямаме данни български граждани да присъстват в зоната на конфликт в Близкия Изток.

Това каза председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Димитър Георгиев по повод информация, че 77 български граждани са със забрана да влизат на територията на Турция преди закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, цитиран от „Фокус“.

„Всеки отделен случай, който се получава като информация се проверява в пълен обем с оглед важността на темата“, посочи той.

„Направено е поискване чрез вътрешно министерство, в координация сме със всички институции“, обясни Димитър Георгиев.

В доклад на турското Министерство на вътрешните работи, посветен на борбата с „Ислямска държава”, се посочва, че към 16 юни 2017 г. 21 български граждани са депортирани заради опитите им да пресекат зоните на конфликт през турска граница. 

Със забрана да влизат в Турция са общо 53 781 души от 146 държави. Сред тях най-много са гражданите на Саудитска Арабия (7523), Тунис (4605) и Русия (4128). Сред страните от ЕС с най-много предполагаеми джихадисти са Франция (2622), Белгия (1519) и Великобритания (1172).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови