''Да отворим сърцата си за страдащите, да покажем, че християнството е не само на думи''

OFFNews 24 декември 2022 в 19:54 1836 0

Празничното вечерно богослужение в патриаршеската катедрала

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Празничното вечерно богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

"В святата нощ, която ни събира заедно, в благодатната топлина на храмовете и в уюта на домовете ни нека отворим сърцата си за страдащите, обезнадеждените. Да покажем, че нашето християнство е живо и действено, че то е не само думи, но е и дела - чрез любов, състрадание и милосърдие" - призова в словото си за Бъдни вечер Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. То бе прочетено от главния секретар на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия Мелнишкия епископ Герасим тази вечер по време на празничното вечерно богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"В тази нощ на очакване сме заедно с Божията майка, с праведния Йосиф и с витлеемските пастири, присъединяваме се към това вселенско ликуване и свеждаме глави пред повития в яслите младенец, и принасяме Богу нашата най-дълбока любов и благодарност в отговор на беззаветната любов, с която Бог пръв ни възлюби и проводи при нас Своя единороден Син - чрез когото да имаме живот вечен" - казва още в словото си Негово Светейшество.

Гладните и жадните, болните, угнетените, гонените и онеправданите - всички те са навсякъде около нас и се нуждаят от надежда и упование, от свидетелства за Божията милост и любов. Рождественските дни са благодатна възможност за нас, християните, чрез свидетелството на вярата и чрез делата си да припомним на всички, че Бог не е изоставил човечеството, че Божията любов към нас остава все така неизменна, както и преди две хилядолетия, когато в покрайнините на древния Витлеем Бог стана човек - заради нас и заради нашето спасение - пише патриарх Неофит.

Той пожелава Божият мир и Неговата велика милост и любов да бъдат с всички и светлината на Христовото Рождество да озари всички човешки сърца, да имаме светли и благословени рождественски празници.

Празничното вечерно богослужение за Бъдни вечер се водеше от Мелнишкия епископ Герасим, а в празничната литургия участваха също епископи, дякони и архимандрити от Българската православна църква - Българска патриаршия, както и представители на поместни православни църкви у нас.

В средата на храма беше поставена празничната икона, украсена с цветя, на която бяха изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос.

В храма бяха дошли много вярващи, както и дъщерята на бившия премиер Симеон Сакскобургготски - Калина, нейният съпруг Китин Муньос и техният син.

Бъдни вечер един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови