Да избягаш за 60 минути

OFFNews 27 декември 2015 в 09:50 15604 0

Да избягаш за 60 минути

В последните месеци в София и някои от големите градове в страната тече истинска тиха революция. Като зараза, в последните месеци светкавична популярност набират т.нар. ескейп стаи. Real-life Escape Rooms, популярни още и като тайни стаи или стаи със загадки, бързо се превръщат в хит и са на път да се превърнат в успешен бизнес модел в забавната индустрия. 

Ако допреди близо година стаите в България са могли да се преброят на пръстите на едната ръка, днес те са повече от 40. В проект са още 20-ина стаи, което означава, че следващата година столицата ще се превърне в един от градовете в Европа с най-много подобни стаи на глава от населението.

Какво представляват

Ако ви се е искало някога да сте главен герой в приключенска сага, в трилър или криминален сериал, в същото време да имате впечатление за участие в риалити шоу и търсите забавление или предизвикателство, то ескейп стаята е вашето място.

Правилата са прости: затварят ви в помещение, в което за 60 минути се "изключвате" от външния свят и ставате основни герои в сюжет от паралелна реалност, където има тайни и мистерии. Това, което се иска от играчите, е да търсят послания и улики, скрити предмети, тайни отделения и да решават загадки. В сюжетите са "заложени" необясними явления, изненади и обрати.
Играта може да се играе от двама до петима души.

Показателно за това как се развиват игровите стаи в страната е предстоящото учредяване на асоциация. Няма точна статистика, но вероятният брой на хората в постоянно играещите отбори към момента се движи между 4 и 5 хил. души. Говори се и за escape-туризъм, при който истински вманиачените обикалят стаи не само в други градове на страната, но и в чужбина.

Как да си направим стая

Рискът да пожелаете да станете горд собственик на тайна стая, след като играете веднъж, е немалък. Типичен пример в това отношение са Room 66 и Teorema Rooms. Макар че нямат нищо общо по между си, собствениците им извървяват сходен път и споделят общия извод, че вероятно това е единственият бизнес, в който конкуренцията е задължителна - никой няма интерес да повтаря сюжета и пъзелите на други стаи, защото така рискува да загуби клиентела. Така се стига до почти абсурдната ситуация, в която конкурентите мислят един за друг. 

Иван, Светла и Киро от Room 66 разбрали за стаите при едно пътуване в Азия. По-късно открили, че и в България има такава стая – Dextrophobia.

Търсенето на уникален сюжет и нови и различни предизвикателства поставя едно ограничение - в една стая може да се играе само веднъж. С изключение на Room 66, в която собствениците са открили начин как да се върнете. "Как и защо остава тайна, в която ще бъдете посветени, само ако я посетите", споделя гордо Киро, един от собствениците.

Room 66 не е пощадена от популярността. Но преди да успеят да се зарадват на успеха си, Иван, Светла и Киро също се сблъскват със сериозни трудности. Като например намирането намирането на подходящо помещение. Упоритостта им ги възнаградила и така попаднали на апартамента на знаменития Георги Парцалев. Помещението било продадено на нови собственици, но днес споменът за актьора е увековечен с голям, черно-бял портрет, окачен на камината.

„Всички загадки в стаята сме изработили собственоръчно. Имаме късмета сред приятелите ни да има художници, инженери, специалисти по аудио системи и ефекти. Всички ни помагаха в изграждането на стаята, а и по-късно – при тестовете, преди да я „пуснем“ на пазара“, разказва Светла. 

Времето, което е отделено за решаване на всички загадки, е 66 минути. Рекордът се държи от опитен отбор, който успял с един жокер да реши всички загадки за 38.22 минути. „Около 50% от играчите успяват да се измъкнат в последните 6 минути от отреденото им време“, обяснява Иван.

Резултатът - по думите на Киро: "Room 66 е изживяване, което вкарва силна емоция в играта, комбинирана с изчистени загадки и препятствия, подсилени с множество ефекти и уникален интериор и подправени с пълна палитра от усещания за всяко едно от човешките сетива".

Днес и тримата са категорични, че освен бизнес, стаята ги зарежда позитивно, така както зарежда и играчите. "Безценно е да видиш усмивките в очите на хората и неподпавеното удоволствие, което изпитват от играта. В крайна сметка всеки е най-много себе си, когато играе. С годините всички забравяме да играем истински, а тук сякаш всеки намира себе си отново... Тази метаморфоза е уникална и дава страхотна енергия на всички, които са се докоснали до нея", философски заключава той.

От кухнята

Днес, освен за забавление, стаите са предпочитана форма и за тиймбилдинг. Има и случаи, в които собствениците на компании пускат служителите си в такива стаи, за да преценят качествата им като лидерство, краетивност, бързина в действията, работа в екип и др.

Традиция при стаите у нас е отборите да се кръщават с уникални имена и може да се срещнете имена като „Мощен трактор“, „Легионерите“, „Махмурлии“. Зад повечето от тях стоят куриозни случаи. Така например една от загадките в Room 66 провокирала един от играчите да попита в какъв ред трябва да се въведат четири осмици, така че да бъде отворено скрито отделение, което изисквало 4-цифрен код. Така се родило и името на отбора „8888 в обратен ред“.

В Dextrophobia се озовали и Павел и Жана, които веднага след първата си игра решили да създадат Teorema. Само допреди година в такава стая се влизало след резервация няколко месеца предварително.

„Когато опитахме да резервираме час и дата, се оказа, че два месеца напред няма свободни. И така първата ни игра трябваше да я изиграем в обедната си почивка, защото това беше единственото свободно време в стаята“, разказа пред OFFNews Жана. 
Оказва се обаче, че създаването на стая не е проста задача. Равносметката - надвишени бюджети и безброй часове в борба с администрацията. „Ако мислите, че това е евтино начинание, не е така“, казва с усмивка Жана. 

Тя и съпругът ѝ Павел са изградили стаята със собствени сили и малко помощ от приятели. Teorema е сред малкото стаи в страната, в които всичко е напълно автоматизирано и управлявано от централен контролер – това позволява синхронизирането на електроуправляемите загадки една с друга и със светлинните, механични и звукови ефекти. По този начин се създава усещането за истинска компютърна игра. Неслучайно слоганът им е – "Истинският заместител на виртуалната реалност". 

Автоматизираната система е направена от програмист, но уредите и механизмите Павел е направил сам, тъй като професията му е конструктор на камини и инженерният опит му е помогнал значително. „Няма значение лесна ли е стаята или трудна. Важно е какво усещане оставя в теб и дали успява да те грабне“, споделя той и казва, че винаги, когато имат време, с Жана посещават поредната стая, в която досега не са били.

"И нека името не ви подвежда – в Teorema Rooms няма математически задачи, няма ги и често срещаните в ескейп стаите катинари", казва още Павел. Той и съпругата му са категорични – най-важни са оригиналните загадки, и загадките, в чието решаване задължително участват двама и повече играчи.

Само няколко месеца след като стартират през август 2015 г., Павел и Жана вече подготвят откриването на втора стая, а статистиката им показва, че средно месечно през стаята минават между 60 и 100 отбора.

Бумът на стаи логично довел и до създаването на платформата vsichkistai.bg, в която основателите ѝ Сашо, Любо и Марин, също запалени играчи, регистрират и класират всички действащи escape-отбори. Там има и пълен списък със стаите в страната, както и актуална информация за тях. Големият брой на стаите, оказва се, създава все по-големи трудности пред създателите им, които се борят за челно място в търсачките за набиране на нови потенциални играчи. За почитателите на този тип забавление и техните отбори се оказва също толкова трудно да не пропуснат някоя нова стая със загадки и да открият всички escape rooms в своя град. Според информацията на сайта само в София има 57 стаи, следва Варна, в която има 17, Бургас – 10, Пловдив – 3, Велико Търново, Русе и Слънчев бряг – с по 2, Благоевград, Равадиново и Стара Загора – по една стая. Вероятно няма да е далеч времето, когато ще се проведе и национално escape-състезание.

Игра като на кино

Браншът бързо е успял да изгради своеобразен култ. Той провокира и артистите. Режисьорът Борислав Костов открил заряда на стаите в това да заснема клипове за тях като по този начин ги рекламира, като за основа използва любимото си късометражно кино. Цената на един клип е непоносима за собствениците на стаи, но той като фен заедно с екипd си са намерили решение. Предишни техни спомоществователи като „Двете фукли“, „Витоша парк – хотел“ и „Микра“ им помагат в начинанието, както и ROOM 66.

И понеже всяка стая има свой сюжет, това провокира създаването на поредния клип. „Това е уникално изживяване, което те кара да се чувстваш жив и да излезеш от виртуалното пространство, което е характерно за младото поколение. Тук усещанията са истински – страх, удовлетворение от решена загадка, забавление... Контактът между сюжет и живи хора е това, което обединява стаята и киното“, разказва Борислав.

Според него отделните стаи имат индивидуален заряд и сюжетите им наподобяват някои жанрове от киното – съспенс, историческа драма, филм ноар, трилър, психо трилър и много други.

Кино екипът е съставен изцяло от млади хора, които също са запалени по новата мания по стаите. „България има нужда от подобен качествен ентъртейнмънт. Екипът ми – София Димитрова - втори режисьор, Мартина Чан – асистент режисьор, Ива Лазарова – изпълнителен продуцент и Ива Павлова – художник продукция, са убедени в това и затова се включват в начинанието. Така успяваме да привлечем и актьори, като Китодар Тодоров, Цвета Балийска, Евгени Будинов, Коко Николаев, Иван Мечкаров, Николай Банков и много други.“, разказва Борислав и изброява подробен списък със стаи, които вече е посетил – Room 66, Vestigo, Teorema rooms, 3key rooms, Game Castle и други. И вече дори мисли за фестивал на късометражните escape-филми. Идеята му е дошла след като Room 66 решили да станат и в това негово начинание партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!