Д-р Ивелина Герова: Грижата проличава, когато поставяме на масата теми като менопауза и ментално здраве

OFFNews 09 октомври 2023 в 14:00 946 0

Снимка

д-р Ивелина Герова

Д-р Ивелина Герова е мениджър "Медицинска комуникация" Нестле Югоизточен пазар, член на „Българската асоциация по андропауза и менопауза“ и специалист по хранене и диететика, с когото днес ще навлезем в една тема, която засяга живота на всяка жена - менопаузата. Този естествен преход, който обикновено се случва в средата на 40-те до средата на 50-те години, носи със себе си значителни физически и емоционални промени. Д-р Герова е тук, за да сподели своя опит за това как можем да се ориентираме в предизвикателствата на този период, както и да сподели как Нестле България се превърна в първата компания в страната, която проведе семинари със своите слжители по темата със съдействието на „Българската асоциация по андропауза и менопауза“

 Нестле е първата компания в България, която реализира семинари на тема менопауза. Как решихте да се обърнете към тази тема?

Менопаузата е етап в живота на всяка жена, който идва със значителни физиологични и емоционални промени. Този период обикновено започва в средата на 40-те до средата на 50-те години и може да продължи години наред. Той се дължи на хормоналните промени в организма на жената, в резултат на които възникват симптоми, които са различни при всяка жена. С други думи, това е период, който засяга немалка част от населението и това го превръща в тема, на която е редно да се обърне внимание.
Радвам се, че компанията, в която работя е пионер в тази сфера. Нестле България беше първата компания, която пое инициативата и подаде ръка, защото сметна това за изключително важна тема в грижата за служителите. Това е огромна крачка напред, имайки предвид липсата на обществено говорене по темата. Когато ние с „Българската асоциация по андропауза и менопауза“ се опитваме да повдигнем темата, повечето хора казват, че това е „доста деликатна тема“. Но защо да е деликатна? Когато имаш проблем, трябва да се говори за него, защото това е естествена част от пътя, а за много жени този етап може да бъде половината им живот, в зависимост от възрастта на която менопаузата настъпи. Изключително важно е как ще се направи прехода от реподуктивните години към менопаузата. Това е период, в който жените преживяват не само физически, но и емоционални промени, което прави разбирането на този период не само от тях самите, но и от хората около тях изключително ценно. Затова говоренето за пери- и менопауза в мястото на работа, където вжедневно прекарваме по-голямата част от деня си е изключително важно. Разбирането от страна на работодателя ни на симптоматиката и цялостния път, който жените изминават в този период, не само би оказало огромно влияние, но и би провокирало решения като осигуряване на подходящо работно облекло, стаи с възможност за регулиране на температурата, които да подобрят средата за тези жени и т.н. Това са малки действия, които правят голяма разлика за хората, които не се чувстват комфортно в този етап от живота си.

Менопаузата е чувствителна тема, как се погрижихте тези семинари да се проведат по деликатен и приобщаващ начин?

Хората имат нужда да бъдат информирани предварително какво предстои, за да могат да вземат превантивни мерки. Екипът ни се постара да създаде интересен и полезен семинар, в който всички участващи имаха възможността както анонимно така и директно да зададат важни въпроси, които ги интересуват без притеснение и в среда на спокойствие. Според мен това е иновация в грижата за хората.

Каква е обратната връзка, която получихте от служителите, които се включиха в семинарите?

Обратната връзка беше изключително положителна. Споделиха ни, че са научили доста конкретни неща, които биха могли да включат в ежедневната си рутина и да подобрят здравословното си състояние. Много жени споменаха, че никога не са си представяли, че определена симптоматика, която изпитват е част от този процес. Например симптомът безсъние - много често жените го отдават на натовареност без да се замислят, че това може да е знак за навлизане в менопауза. Когато им обясним, че специфичното безсъние или събуждането около 3 часа през нощта е характерен симптом за пери- и менопаузата, дамите могат да се огледат и за други признаци, с които да си отговорят дали в действителност навлизат в този период. Дадохме конкретни стъпки, които да предприемат - как да променят хранителния си план, какъв тип добавки е удачно да приемат. Важно е да отбележим, че ние предаваме общата познаваемост, но в крайната сметка конкретното назначение е редно да бъде консултирано с лекар- специалист.

Можете ли да ни разкажете малко за формата и съдържанието на тези семинари? Какви теми засегнахте?

И двата семинара се проведоха през юли месец. В първия семинар, темите бяха по-общи, като например кои са физиологичните механизми, които водят до периода на менопауза, кои са основните процеси и как се променя организма по време на менопауза, кои са най-често срещаните симптоми, какви изследвания да си направим и какво можем да предприемем по отношение на хормонална, медикаментозна и хранителна интервенция.
Вторият семинар беше доста по-конкретен относно какво можем да направим при различните симптоми. Например, ако страдаме от горещи вълни, кои допълнителни изследвания можем да направим и какво конкретно да променим в начина си на живот, което да ни помогне, както и дали е необходимо да потърсят консултация със специалист.

Менопаузата може да има различни физически, емоционални и когнитивни ефекти върху жените. Планирате ли други активности в тази посока?

Това, което мога аз да направя, като специалист, е да помогна на колегите, като ги посъветвам към какъв тип специалист да се обърнат. Друго нещо, което можем да направим е да обърнем по-задълбочено внимание и на андропаузата, също ключов етап от навлизането в един по-различен режим на тялото ни. Интересна тема би била също и балансираното хранене. Доста често говорим за здравословно хранене, но това е термин, който е специфичен и не предлага едно и също решение за всички хора. Например при човек с бъбречно заболяване здравословен тип хранене ще бъде режим с намалено съдържание на белтък. За човек без наличие на такъв тип заболяване ограничаването на белтъка не е здравословно. Може да се погледне по-обстойно през възрастта или други специфики- работа (била тя дневна или нощна), хора който пътуват и много трудно поддържат хранителен режим, но като цяло е важно да се каже, че здравословното хранене, наред с андро-/менопаузата, са строго индивидуални процеси, които ние единствено можем да насочваме и да даваме малко по-добра видимост и разбиране именно по отношение на спецификите им.

С какви предизвикателства се сблъскахте при реализирането на тези семинари и как ги преодоляхте?

Предизвикателството беше, от една страна да се даде достатъчно релевантна информация, от която всички да се възползват и от друга страна да им дадем и посланието, че ако при тях този съвет не работи, то е защото имат нужда от индивидуализиране на подхода, който може да направен от конкретните специалисти.

Имате ли планове да създавате подобни уъркшопи в подкрепа на служителите си?

Догодина обмисляме, да направим и семинари за андропаузата. Ако създадем семинари с насоченост към този естествен период от житейския път на мъжете, можем да увлечем мъжете свободно да говорят по темата. Мога да ви кажа, че ако за менопаузата се говори малко, то за андропаузата почти няма разговор, а това прави темата още по важна за дискутиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки