Чувствително повишение на температурите днес

Ново захлаждане с дъжд и сняг от четвъртък

OFFNews 23 февруари 2020 в 06:24 1494 0

Снимка Pixabay

Днес ще е слънчево, с разкъсана висока и средна облачност, а максималните температури чувствително ще се повишат и ще варират между 12 и 17 градуса, в София - 12, показва прогнозата на НИМХ.

Ще духа слаб вятър от запад-югозапад. В Дунавската равнина и Източна България той ще е до умерен.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части силен до бурен север-северозападен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 7°, на 2000 метра - около 3°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 9° и 12°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Днес слънцето изгрява 13 минути след 7 и ще залезе в 18:06.

Новата седмица ще започне с ветровито време - ще духа умерен и силен северозападен вятър. Облачността ще е променлива, почти без валежи. Минималните температури ще са по-високи, особено в Северна България, а дневните слабо ще се понижат.

През нощта срещу вторник вятърът ще отслабне, облачността ще намалее до ясно време и сутрешните температури във вторник ще са по-ниски. През деня ще бъде слънчево, по-късно ще се появи висока облачност. Ще духа слаб югозападен вятър.

В сряда ще има разкъсана облачност, предимно висока и средна. Вятърът ще остане от югозапад, след обяд в източната половина от страната ще се усили. Дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса и на отделни места ще достигат до 20°.

През нощта срещу четвъртък облачността ще се вплътни и в четвъртък ще бъде предимно облачно. От северозапад на югоизток ще има валежи, предимно от дъжд, в планините - от сняг. В западната част на Предбалкана и по високите котловинни полета на Югозападна България, където ще завали още през нощта, е възможно отначало да вали дъжд и сняг. В югоизточните райони ще превали по-късно през деня и дъждът ще е придружен ще с гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще нахлуе относително студен въздух.

През нощта срещу петък от северозапад валежите ще спират, облачността ще се разкъсва. В петък сутринта все още на места в източните райони е възможно да превалява слабо, но и там валежите бързо ще спрат, облачността навсякъде ще намалее. Вятърът ще отслабне, до вечерта ще се ориентира от югозапад и отново ще започне затопляне.

В събота ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще бъде от западна четвърт, слаб до умерен. Повишението на температурите ще продължи.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови