''Чудо е, че няма жертви''. Поне година ще отнеме възстановяването след наводненията (галерия)

Земеделските стопани ще получат 100% обезщетение

OFFNews 05 септември 2022 в 13:01 2437 0

село Трилистник

Снимка БГНЕС

Село Трилистник в община Марица, което на 3 септември бе залято от река Стряма, заради скъсана дига край село Калековец.

В най-критично състояние след наводненията са 6 села - пет в община Карлово и пловдивското  Трилистник. Това стана ясно от думите на директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов пред БНТ.

Той каза още, че кметът на Карлово е направил чудеса.

"Чудо е, че нямаме жертви. Такова страхотно бедствие не е имало скоро в България", посочи гл. комисар Николов.

Той допълни, че щетите обаче са огромни.

Според шефа на пожарната точно такова бедствие не може да се предвиди, но на фона на климатичните промени трябва да се предприемат превантивни мерки.

Той отказа да коментира причината за наводненията, като добави, че тя ще бъде установена най-точно от Националната следствена служба (НСлС).

Гл. комисар Николов каза още, че за момента 136 доброволци са изявили желание да се притекат на помощ в бедстващите села и че броят им продължава да се увеличава. Днес предстои да бъде направен график, за да могат всички те да се включат.

"Аз прогнозирам 1-2 месеца разчистване. Ако успеем до това време на следващата година да възстановим инфраструктурата, ще е много добре. Процесите са изключително тежки. Хубавото е, че държавата през нейното ръководство изрази категорична подкрепа за хората. Каквото зависи от нея ще го направи - преди всичко финансови средства и технически операции", отбеляза той.

Според министъра на земеделието Явор Гечев бедствието в района не се дължи на прекомерна сеч. Въпреки това е поръчана цялостна проверка от Агенция по горите и други институции. Ще се проверява и състоянието 10 години назад и това как сечищата влияят назад във времето. 

"При дърводобива има правило за 15 метра от страни на реките да не се пипа дървесината, но водата е била толкова голяма, че 15 км от населените места тази линия я няма и дървесината директно се е спряла в първите населени места", обясни Гечев пред БНТ.

Според него бедствието е в колосални размери, тъй като за няколко часа са се изсипали 200 литра на квадратен метър. Министър Гечев обаче е категоричен, че коритата на реките не са били добре почистени.

По думите му вече е направена организация за обезщетение на земеделските производители. Унищожени са хиляди декари със зеленчуци.

Министър Гечев подчерта, че засегнатите стопани ще бъдат обезщетени напълно като Министерският съвет ще осигури необходимите средства.

По-рано днес служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че държавата ще осигури временни жилища на хората, които са изгубили своите имоти след наводненията в карловските села.

Близо 850 служители на държавни институции и доброволци, както и повече от 70 специализирани машини се включиха в преодоляването на последиците от бедствието в Пловдивско, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Повече от 70 специализирани машини и близо 850 служители на редица държавни институции, включително пожарната, армията, пътната агенция, горските стопанства, както и доброволци се включиха от началото до настоящия момент в преодоляването на последиците от наводнението в пловдивска област Пловдив.

От вчера на терен работи техника на горското стопанство в Смолян, а рано тази сутрин към най-пострадалите села в района на Карлово бяха изпратени машини от „Автомагистрали“ ЕАД. Багери, самосвали, камиони, товарачни машини и резачки се използват от екипите, които разчистват пътища, речни корита, обществени сгради, къщи и дворове.

Днес наличната техника в района на най-пострадалите села е вече двойно повече в сравнение с вчерашния ден. На мястото на бедствието дневно работят около 150 военни, 100 служители на други ведомства - Националното тол управление, Агенция „Пътна инфраструктура“, областните дирекции на МВР, на ГДПБЗН и др.

Създадена е организация и социалните служби ще съдействат на пострадалите от наводнението да подадат своите заявления за получаване на еднократната финансова помощ от държавата в нейния максимално допустим размер. На хората от най-тежко пострадалите села ще бъдат предоставени и пакети с хранителни продукти. След като бъдат подадени данни за щетите във Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, предстои комисията да излезе с решение каква част от наличните 35 млн. лв. във Фонда за бедствия ще бъдат отпуснати за възстановяването на региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови