ЧСИ-тата: Запорират помощи и обезщетения заради пропуски в закона

OFFNews 15 май 2017 в 13:35 14609 3

Снимка Pixabay

Публикуваме Право на отговор на Камарата на частните съдебни изпълнители във връзка с материала на OFFNews, озаглавен "ЧСИ остави бременна жена без пукнат лев заради бърз кредит от 600 лева": 

Запорирането на социални плащания като обезщетения и помощи е чисто законодателен пропуск, а не умишлено действие от страна съдебните изпълнители. Проблемът е в нормативната уредба. По закон ЧСИ трябва да запорира сметките на длъжника, за да удовлетвори неговия кредитор. Заради банковата тайна обаче той няма никаква информация какъв е произходът на парите по сметката му - дали средства са социална помощ, пенсия, трудово възнаграждение или други, попадащи в графата изцяло или частично „несеквестируеми вземания“.

Гражданите трябва да знаят, че законът изисква налагането на запор да изпреварва уведомяването им за образуваното изпълнително производство, тъй като длъжникът би могъл да изтегли парите си от банката и кредиторът да не може да се удовлетвори. Стигне ли се до там, най-бързият начин за вдигане на запора е длъжникът да информира съдебния изпълнител и той да вдигне запора върху несеквестирумата сума.

Преди 4 години първа Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) посочи публично проблема с липсата на гаранции за несеквестируемите средства. Проведе множество срещи, включително и с Министерство на правосъдието и Асоциация на банките, за да се стигне до конкретни промени в ГПК, с които тези средства да получат законова защита. Предложеното решение е банките (които заедно с длъжника са единствените наясно с произхода на сумите) да не ги запорират, като уведомяват съдебния изпълнител.

Текстовете в пакет с още предложения в защита на длъжника като въвеждането на електронни запори, обжалване на действията, справедливост на оценките, подсъдност на делата по адрес на длъжника и много други, са внесени от предишното правителство още в миналото Народното събрание. Те са изпратени и на Омбудсмана. Законопроектът отчита правата и интересите както на длъжника, така и на кредитора. Защото съдебното изпълнение е от особена важност не само за ефективността на съдебната система и върховенството на закона, но и за финансовата и банковата система, за гражданския оборот и бизнеса, както и за бюджета на общините и държавата.

КЧСИ категорично възразява ЧСИ умишлено и популистки да бъдат обвинявани за проблеми, за които те не само че нямат никаква вина, но точно обратното – от години работят за тяхното нормативно отстраняване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6022

3

emilyano calabrese

28.10 2018 в 07:51

как може тва безобразие и тероризъм от тея мафиоти от чси идержавата да тероризират хората..как може да се забранят тея терористи ЧСИ

6005

2

катя

27.10 2018 в 21:00

А като представих нужните документи ЧСИто си обърса задника сигурно защото е престъпление да обереш сметката с 2400 събирана от пенсия 226 лв събрани с много лишения и взети от него СТЕФАН ГОРЧЕВ ОТ ПЛОВДИВ ЧСИ ако е майка му би ли направил това цинично действие и ме остави да затъвам още защото не мога да обсужвам мой си кредит така че не ги защитвайте тия мърши и нищо в тая държава не е нормално

14355

1

neverland

15.05 2017 в 14:50

Еми, прави са, иначе тези толково недолюбвани хора, наречени ЧСИ. В конкретния случай, "оправданието" им звучи логично и най-вероятно е наистина така.
Откъде да знаят, сумите по сметките с какъв произход са?

И малките деца знаят, че има несеквестируеми лимити, средства и имущество.
На никой не могат да запорират единствения доход от 200 лв, формиран от пенсия.
На никой не могат да запорират единствения доход от 400 лв, формиран от заплата.

Те, могат да ги запорират първоначално, но след като им се покажат писма, удостоверяващи произхода, вдигат запора.

ПС

А, че никой не обича да плаща и гледа как да избегне плащане, си е нещо нормално :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!