ЧСИ остави бременна жена без пукнат лев заради бърз кредит от 600 лева

Николаос Цитиридис 11 май 2017 в 11:17 29315 3

Снимка sxc.hu

Бъдеща млада майка остана без лев доход, защото частен съдебен изпълнител запорира сметката ѝ, по която тя получава своите болнични.

Потърпевшата Лилия Германова разказа пред OFFNews как, само няколко седмици преди най-важното събитие в живота си, не може да покрие елементарните си разходи. 

Историята започва преди година. През май 2016 г. Лилия тегли кредит за майка си в размер на 600 лева, който трябва да бъде върнат за 6 месеца. Всичко е наред през първите 4 месеца, когато вноските се внасят и недоволни няма. Последните две вноски се оказват проблем. Майката на Лилия получава обаждане от кредитен консултант на финалната права на изплащането, и разбира, че е просрочила кредита. Казват ѝ, че дължи още 300 лева. 

На следващия ден за жената става страшно - получава ново обаждане и вече разбира, че дължи колкото е взела - нови 600 лева. Как става това и откъде идват тези суми, остава голяма въпросителна. От кредитната фирма не са издавали разписки, твърди партньорът на Лилия, с когото тя живее на семейни начала. Калоян Христов в момента е безработен и така задачата на младото семейство да се защити и поне да оцелее, става още по-трудна. 

Без каквото и да е уведомление Лилия разбира, че сметката в банката, по която тя получава болнични, е запорирана. Балансът по сметката е минус 800 лева. Получава се така, че от кредит за 600 жената трябва да върне почти тройно по-голяма сума заедно с първите внесени 400 лева. 

Заради това, че попада в социално уязвима група, Лилия има право на служебна защита от държавата в съда. Свързахме се с адвоката, който е консултирал младото семейство по казуса, с въпроса законно ли е ЧСИ да блокира сметка, по която се получава социални помощи. Отговорът е "не", а от думите на адвокат Светла Миланова разбрахме, че подобни казуси са ежедневие в нейната практика. 

Съдебните изпълнители се възползват често от незнанието на хората как да се защитят. "Не знаете каква сила имат частните съдебни изпълнители", казва адв. Миланова. 

Гражданите имат правото и възможността да се защитят, когато става въпрос за подобен вид запори. Липсата на информираност води до това ЧСИ-тата често да действат в нарушение. Това особено важи за хора от по-малки населени места, за които достъпът до администрацията е по-бавен.

Един от начините процесът да бъде забавен допълнително идва от това, че когато човек реши да се защити, съдебният изпълнител иска от него информация за това какви пари влизат по запорираната сметка. Такива данни ЧСИ-то може да получи и от банката, тъй като тя вече му е дала информация за човека и средствата, чиято сметка блокира. 

Подобен процес на вдигане на запора може да отнеме от 2 седмици до месец, но само при положение че човек е наясно със ситуацията и знае как да реагира. 

Още през 2012-та година OFFNews разказахa как бирник остави без пенсия инвалид. Казуси от този род са на дневен ред от доста време за националния омбудсман Мая Манолова. Вчера БСП внесоха предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс, изготвени от Манолова. Социалистите са се спрели на няколко от предложените от омбудсмана варианти за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители, монополите и фирмите за бързи кредити.

Междувременно Лилия Германова все още е със запорирана сметка и чака разрешение на проблема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

3

Панелен земеделец

11.05 2017 в 15:59

Не питай старо, а изпатило... Парното ме осъди за 2400 лв.дълг, по-голямата част си беше реален. "Идвали" 2 пъти, третият - на 23 дек. (с Дядо Коледа?). Пак ме било нямало. Залепили бележка (само и точно в нея пише, че имаш 2 седм.за реакция), само че бележка никога не е имало. Научих направо след писмо от ЧСИ до службата ми. Сумата стана 3740 лв. Правихме каквото правихме, започнах да изплащам вс.месец по 40-50 лв. служебно от заплатата. В набъбналата сума бяха изредени лихви, такси и т.н. Майната им. 4 год. по-късно се оказа, че съм внесъл 2500 лв. и ми остават още 2600 лв.!!! Лихвата била "сложна" и др.лакърдии - не съм ли знаел?!? Така е в държавата на Мафията.

10571

2

Hissarion

11.05 2017 в 14:55

ЧСИ са едни назначенци-паразити. Дано Мая Манолова ги изчегърта.

17439

1

мнение от IP

11.05 2017 в 11:27

ЧСИ, ооо, ЧСИ....Ако се съберат всички нарушения на законите от тях ще се получи ужасяващата истина, че те са над закона и само от добра лична воля на случайно попаднал там съвестен човек зависи съдбата на хората.