ЧЕЗ с проект за опазване на птиците на територията на дружеството за близо 3 млн. евро

OFFNews 19 декември 2017 в 13:01 786 0

Стартираме проект за защита на живота и здравето на птиците на територията на дружеството на стойност 2,65 млн. евро, съобщи главният оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение – България“ Виктор Станчев по време на представянето на проекта „Опазване на застрашените видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“, който е част от програмата “Life” на Европейския съюз.

„Проектът е продължение на усилията, които дружеството полага през последните 10 години за защита на птиците. Това е едно от нещата, на които ние веднага реагираме при информация от страна на нашите клиенти и гражданите. За този период сме изградили над 620 стойки за гнездене на птиците в съоръженията ни. Също така сме обезопасили над 500 стълба“, допълни той.

Цената на усилията на дружеството възлиза на 100 хил. лв. 

„Освен че ще защитим местата, където птиците извършват своята популация, с помощта на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще се посочат местата, на които се извършва събирането им, и така ще можем качествено да защитим техния живот“, коментира Станчев и уточни, че целият бюджет на проекта е 2,65 млн. евро.

В рамките на повече от 5 години ще се инсталират 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове. Ще бъдат монтирани и 900 платформи за щъркелови гнезда.

Ще бъдат разработени, произведени и тествани и стандарти за безопасни за птиците електропроводи, а компанията ще спомага за опазване на електроразпределителната мрежа от пожари, вследствие на запалване на гнезда или прекъсване на електрозахранването при досега на птиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови