ЧЕЗ разкри втора кражба на ток от криптоферма за седмица

OFFNews 19 декември 2020 в 15:10 3436 0

ЧЕЗ Разпределение България разкри поредна кражба на ток от ферма за криптовалута. Злоупотребата е открита днес сутринта в село Лозен, Столична община.

Проверки са направена заради установени аномалии на потреблението в района.

Открито е незаконно присъединение към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ, чрез което се е захранвала къща с преустановена услуга заради неплатени сметки за ток. По първоначални изчисления използваният ток дневно е равен на консумацията на 30 домакинства на ден.

При проверката в къщата са намерени компютърни конфигурации, използвани за копаене на криптовалута.

"Вече няма значение колко голяма е кражбата, за да установим, че има аномалии в потреблението. Модерните технологии, ежедневните анализи и данните за разликата между доставена и потребена електроенергия, ни дават възможност много бързо да откриваме нарушителите, независимо дали става въпрос за обикновено домакинство или за големи стопански обекти. Констатираме кражби от всякакъв тип всеки ден, а вече сме особено активни и през уикендите", каза Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ Разпределение България.

Дружеството продължава активната си работа за предотвратяване на кражбите на ток.

От началото на годината досега са констатирани 4550 кражби на електроенергия. Около 650 са нарушенията на стопански потребители, а около 3900 на битовите клиенти.

Преди седмица стана ясно, че в сливнишкото село Хераково е разбита незаконна ферма за криптовалута, настанена в сградата на бившето ТКЗС. Откраднато е огромно количество ток, с което са захранвани над 500 устройства за "копаене на валута". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови