Честваме деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

OFFNews 02 юни 2015 в 07:33 3901 5

Честваме деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Днес честваме деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна ще бъдат включени за 2 минути в знак на почит към героите. 

На историческия връх Околчица във Врачанския Балкан днес ще се проведе традиционното всенародно поклонение в памет на Христо Ботев. То ще започне с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представен от Националното дружество "Традиция". Молебен за България ще отслужи врачанският митрополит Калиник. Както всяка година на 2 юни, и днес се очаква историческият връх да събере много хора от цялата страна. 

След сирените венци и цветя на признателност ще бъдат поднесени на паметника на Околчица, а в подножието на белокаменния кръст, където има параклис, ще бъде отслужен трисагиум - кратко църковно възпоменание за загиналите за България.

139-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев беше отбелязана с тържествен митинг-заря във Враца снощи, на която присъства и президентът Росен Плевнелиев. Днес годишнината ще бъде отбелязана с митинг-поклонение и в родния му град Калофер. С военна церемония ще бъде изнесено и знамето на Ботевата чета.

Чествания ще има и в София - от 11.30 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина.

За четвърта година ще се проведе и инициативата "Ученици четат Ботев в метрото". Началото й е от 11 часа в метростанция "Свети Климент Охридски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!