Честваме деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2015 в 07:33 3489 5

Честваме деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Днес честваме деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна ще бъдат включени за 2 минути в знак на почит към героите. 

На историческия връх Околчица във Врачанския Балкан днес ще се проведе традиционното всенародно поклонение в памет на Христо Ботев. То ще започне с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представен от Националното дружество "Традиция". Молебен за България ще отслужи врачанският митрополит Калиник. Както всяка година на 2 юни, и днес се очаква историческият връх да събере много хора от цялата страна. 

След сирените венци и цветя на признателност ще бъдат поднесени на паметника на Околчица, а в подножието на белокаменния кръст, където има параклис, ще бъде отслужен трисагиум - кратко църковно възпоменание за загиналите за България.

139-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев беше отбелязана с тържествен митинг-заря във Враца снощи, на която присъства и президентът Росен Плевнелиев. Днес годишнината ще бъде отбелязана с митинг-поклонение и в родния му град Калофер. С военна церемония ще бъде изнесено и знамето на Ботевата чета.

Чествания ще има и в София - от 11.30 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина.

За четвърта година ще се проведе и инициативата "Ученици четат Ботев в метрото". Началото й е от 11 часа в метростанция "Свети Климент Охридски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.06 2015 в 18:00

Почит и преклон!
И е крайно време,вместо на пъпа на Столицата да имаме паметник на несъществуваща вече,нечия си армия,да възникне монумент на нашите Герои,паднали за Освобождението и Обединението на България.А те са страшно много,десетки хиляди,стотици хиляди,от Левски,до 1918г.,насам.

02.06 2015 в 17:30

Писмо до Христо Ботев

Есето е четено по Дойче веле на 2 юни 1976 г. Публикува се без последната страница, която не е запазена.

Драги Христо Ботев,

...И нека ти кажа, драги Христо Ботев, че аз вярвам на думите на Стефан Стамболов, въпреки че ти, може би, би ме погледнал с недоумение. Всеки твой поклонник би казал, че аз съм смахнат, защото от сто години насам всяка политическа партия, от най-дясна до най-лява, всяка фашистка или комунистическа организация, всяка власт – демократична или тоталитарна, всяка милиция или полиция те има за свое знаме, за свой герой, легенда, символ, светец.
...Въпреки това, драги Христо Ботев, Стамболов е прав. Тези хора, техните бащи или техните деца щяха да те обесят, ако ти не бе имал щастието със спасителния куршум. И аз съм сигурен, че ти знаеше това много добре, ти го предчувстваше, ти го виждаше и точно като Исус Христос избра своята Голгота, за да спасиш народа си от греха. И точно като него от опасност ти се превърна в спасителна легенда. Ти сякаш отгатна какво те искаха от тебе и се съгласи с тях, твоите вероятни бъдещи убийци. Ти не им беше нужен. Беше им нужно името ти. Никой от тях никога не се е интересувал от тебе, малцина са се опитали да те разберат, дори професорските и академичните изследвания са посветени на легендата, а не на тебе.

http://www.mediapool.bg/pismo-do-hristo-botev-news234841.html

02.06 2015 в 17:25

На 2 юни 1920г. губернаторът на Беломорска Тракия - французинът ген.Шарпи напуска областта и тази изконна българска територия губи автономния си режим на "Междусъюзническа Тракия" и е напълно анексирана от Гърция. Така реално приключва мандатът на Антантата (1919-1920) и се поставя началото на Първо гръцко управление (1920-1941) и породената съпротива срещу него.

02.06 2015 в 17:08

Защо Ботев видя българските русофили като фекалии от дръгливото магаре Русия?

Години наред гузно премълчаваме истините от идеологията на поета-революциионер и борците за национално освобождение

Георги Георгиев, специално за Faktor.bg

Както по отношение на голяма част от нашата история и литература, умишлено и целенасочено манипулирани, укривани или фалшифицирани през последните десетилетия, така и по отношение на Ботев нашите историци и литературни критици дължат едно голямо извинение.

Днес ние не можем да си позволим да гледаме на творчеството и на революционната дейност на поета и публициста извън контекста на събитията от онова време, извън контекста на цялото ни революционно движение, чийто последовател е и самият Ботев.

Отново да натъртя – през последните десетилетия умишлено и целенасочено дейността на българското национално-революционно освободително движение бе умишлено принизена, борбите и жертвите на българският народ, довели до разрешаването на Българският въпрос също бяха сведени до едва ли не функция на Русия.

Целта е една – да се обслужи идеологемата на руския империализъм и да се подпомогне експанзията му и днес

Неслучайно в описаните и приложени карикатури и статии вие ще откриете веднага и днешните аналози.

http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/46800-zasto-botev-vidya-balgarskite-rusofili-kato-fekali-ot-draglivoto-m agare-rusiya.html

02.06 2015 в 15:29

Неграмотници!!!!!
Днес не честваме, а отдаваме почит на Ботев и падналите за свобода!