Честваме 170 г. от рождението на Христо Ботев, стихове звучат пред Столична библиотека

OFFNews 06 януари 2018 в 07:22 3274 0

170 години от рождението на великия български революционер, поет и публицист Христо Ботев се навършват днес. Честването в София ще е от 13 часа пред бюст-паметника Ботев в Борисовата градина.

В програмата ще участват актьорите Силвия Лулчева и Пламен Манасиев, мъжки вокален ансамбъл ”България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър.

Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община. 

Организатори на празничното събитие са Столична община, Министерство на отбраната на Република България и Общонародна фондация „Христо Ботйов”. 

Столична библиотека, Литературноисторическа школа "Д-р Кръстьо Кръстев" на Нов български университет и Институт за литература при БАН  канят Юбилейно паметно утро пред Столична библиотека на пл. "Славейков" от 11 часа. Там ще звучат стихове на Ботев и посветени на автора на "Хаджи Димитър" творби, прочетени от известните български творци Пламен Дойнов, Марин Бодаков, Аксиния Михайлова, Анджела Родел, Иван Христов, Димитър Христов, Ана Багряна и др. на някои от европейските езици. Слова ще произнесат доц. Елка Трайкова и проф. Михаил Неделчев. 

В събитието ще вземат участие ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Христо Ботев“.

В Мраморното фоайе на партера на библиотеката ще има документална изложба с издания на книги от Христо Ботев, преведени на различни езици (английски, немски, френски, испански, чешки, сръбски, румънски, руски и др.) и някои от най-старите български издания от и за поета: факсимиле на Последното писмо на Ботев от парахода “Радецки“, публикувано в първото издание на съчиненията му под редакцията на Захари Стоянов от 1888 г., пълни съчинения под редакцията на Иванка Ботева от 1907 г., превод от Хр. Ботев на драмата “Кремуцкий корд“ от Костомаров, 1893 г. и др.

Освен това ще бъдат показани издания на „Балкантон“, които съдържат: Ботеви песни; рецитал от стихове на Хр. Ботев в изпълнение на Любомир Кабакчиев, Кирил Янев и Йордан Матев; автопортрет на Хр. Ботев – композиция от негови писма, документи и др. и стихове от Хр. Ботев и Ив. Вазов в изпълнение на Стефан Гецов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови