Честваме 136 г. от създаването на Военноморските сили на България

OFFNews 09 август 2015 в 10:51 3403 2

Снимка БГНЕС

Във Варна се отбелязват честванията по случай 136 г. от създаването на Военноморските сили на България, съобщи БНР.

По този случай днес на Морска гара - Варна тържествено ще бъдат вдигнати флаговете на корабите на ВМС, а по-късно през деня на специална церемония випускниците на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" ще получат първото си офицерско звание.

Четирима мичмани, които днес ще получат пагоните си на лейтенант, са подготвени за системата на МВР. Девет от бъдещите офицери - виетнамски граждани, ще получат званията в родината си.

На Морската гара жителите и гостите на Варна ще могат да разгледат кораби от състава на ВМС.

"Спасителната формула на военноморските сили е във вярата, че изпълняваш своя дълг. Това мобилизира хората да защитят своя флот. Във възможността за преосмисляне на своето съществуване в морален и етически план може да се намерят сили да продължиш напред. В последните години свикнахме да обръщаме внимание на негативните неща, а има и доста положителни неща, които се случиха.

Военноморските сили са единствените сили, които получиха наистина бойна техника – три фрегати и най-модерните летателни апарати. Досега България не е имала 4 основни кораба с водоизместване. Нещата не са само негативни", коментира контраадмирал Митко Петев пред БНР.

Междувременно в Музея на авиацията ще бъде представено копие на първия български самолет, създаден през 1915 година от Асен Йорданов, чието възстановяване е по инициатива на Фондация "Български Военновъздушни сили". Хората ще могат да видят незавършения му вид и какво се крие под обшивката му. В последствие самолетът ще бъде довършен и ще бъде дарен на Музея на авиацията.

Освен това, на изложението ще могат да се видят различни летателни апарати, които са конструирани и произведени в България - делтаплани, мотоделтаплани, парапланери и мотопарапланери, автожири и леки самолети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови